Макрон проговори! Решение за две балкански държави

Преразглежда се визовата политика между тях двете

Макрон проговори! Решение за две балкански държави | StandartNews.com

Кризата в Северно Косово все още е налице и не се очертава скоро да има край. Заради това лидерите в Белград и Прищина получиха предупреждение от Париж

Докато кризата в Северно Косово все още продължава и не се вижда краят и́, лидерите в Белград и Прищина получиха предупреждение от Париж. Президентът на Франция ги призова да бъдат отговорни, като посочи възможността за преразглеждане на визовата политика, съобщи „Коссев“.

В изявлението си Макрон припомни, че Белград и Прищина са постигнали съгласие по европейското предложение, като каза, че то е добра пътна карта.

Той поиска и двете страни да се ангажират с провеждането на местни избори в Северно Косово, тоест Сърбия да ги признае, а Прищина да успокои обстановката и сърбите да се върнат в местните институции.

В същото време френският президент поиска от страните да се държат отговорно, като ги предупреди, че в противен случай визовата политика ще бъде преразгледана.

"Франция и Германия са поели ангажименти по отношение на визовата политика и други икономически въпроси, които ще бъдат преразгледани, ако двете страни не се държат отговорно", подчерта Макрон.

Изявленията на френския президент срещнаха реакция от страна на опозиционната Демократическа партия на Косово (ДПК).

Заместник-председателят на партията Вльора Читаку каза, че косовското правителство трябва да приеме сериозно изявлението на Еманюел Макрон, което тя тълкува като заявка за евентуално преразглеждане на визовата либерализация.

"След мерките на ЕС срещу Косово, които дойдоха в отговор на последните политически събития в страната, преразглеждането на визовата либерализация за нашите граждани би било много тежко", подчерта Читаку.

Тя каза, че министър-председателят на Косово е длъжен да осмисли предупреждението на Макрон "правилно".

"Дръжте се отговорно и не ограничавайте свободата на придвижване на гражданите на Косово - заслужена и очаквана от много години!", добави Читаку по адрес на премиера Албин Курти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай