Мадуро ще управлява Венецуела с президентски декрети

Мадуро ще управлява Венецуела с президентски декрети  | StandartNews.com

Каракас. Народното събрание на Венецуела проправи пътя за предоставяне на специални правомощия на президента Николас Мадуро, предадоха световните агенции.

Съгласно мерките, лидерът ще бъде в състояние да управлява с постановления през следващите 12 месеца.

Законопроектът все още трябва да бъде преразгледан от специална комисия и да бъде обсъден за втори път, но едва ли ще бъдат направени значителни промени в текста.

Мадуро завяи, че ще използва новите си правомощия, за да се справи с корупцията и икономическата криза. Критиците обаче се страхуват, че президентът ще се възползва от новата си позиция, за да се справи с опозицията срещу него.

Одобрението на първо четене на законопроекта дойде след като член на парламента Мариа Арангурен, която се присъедни към опозицията, бе лишена от парламентарния си имунитет във вторник и бе заменена от лоялен към Мадуро политик.

Така се намери нужният на правителството глас за постигане на 99 гласа, необходими за одобрението на новия закон.

По силата на закона Мадуро ще може да управлява страната с президентски декрети. Те ще придобиват силата на закон, без да има необходимост от парламентарно одобрение.

Второто четене ще се състои идната седмица.

Въпреки огромните петролни залежи, Венецуела е измъчвана от липса на стоки от първа необходимост, режим на тока и назряваща хиперинфлация. За да овладее недоволството Мадуро насилствено намали цените на битовата електроника, дрехите и автомобилите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай