Мадуро: САЩ са виновни за вътрешнополитическите ни проблеми

Мадуро: САЩ са виновни за вътрешнополитическите ни проблеми  | StandartNews.com

Каракас. На фона на двуседмични протести в страната Венецуела обвини САЩ в „подпомагане и легитимиране на усилията за дестабилизация" на демокрацията в страната, предаде АФП. Официално бе заявено от външния министър на Венецуела, че кабинетът на президента Николас Мадуро „категорично отхвърля забележката на американския държавен секретар Джон Кери, тъй като тя представлява поредна маневра на властите във Вашингтон" за упражняване на влияние в Каракас.

 


Само преди ден Кери нарече остро разкритикува събитията във Венецуела и определи като „безчувствено насилие" арестите на антиправителствени демонстранти. В отговор на това Мадуро пък намери „предизвикателни и неприемливи" изискванията на САЩ за започване на диалог с опозицията, за освобождаване на задържаните по време на протестите и оставянето на свобода на опозиционния лидер Леополдо Лопес.  Тези искания са получени от представителя на Венецуела в Организацията на американските държави Рой Чадертон в съобщение, изпратено до него от представителя на Държавния департамент на САЩ Едуард Алекс Ли.

Междувременно трима сътрудници на американската дипломатическа мисия в страната бяха обявени от Мадуро за „персона нон грата", като техните имена и постове не бяха назовани, а решението беше мотивирано с намесата им в работата на университетите. Мадуро съзря сътрудничество между САЩ и опозицията, целящо да се свали правителството на социалистите.

 

Опозиционният лидер Леополдо Лопес, който е сред организаторите на настоящите антиправителствени протести в страната, не е забелязаван от сряда насам, когато трима мъже бяха застреляни по време на протеста в Каракас, а Николас Мадуро обвини Леополдо Лопес в подклаждане на насилие, тъй като е използвал социалната мрежа Twitter, за да агитира студенти да се включат в мирните демонстрации. По-късно Лопес, издирван от полицията във връзка с кръвопролитните улични протести, съобщи, че ще бъде заедно с поддръжниците си на шествието в Каракас във вторник и е готов да се предаде на полицията.

 

„Аз ще съм там, показвайки се. Няма от какво да се страхувам. Ако има незаконно решение да ме арестуват, тогава ще го приема, както и позорното преследване от държавата", казва Лопес във видео в „Туитър".

 


По информация на Лопес, шествието във вторник ще премине от площад „Венецуела" до сградата на прокуратурата в центъра на града.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай