МААЕ и Иран с пътна карта за ядрената програма

Шефът на международната ядрена агенция е на посещение в Техеран

МААЕ и Иран с пътна карта за ядрената програма | StandartNews.com

Техеран. Иран и Международната агенция за атомна енергия се договориха за пътна карта за по-нататъшното си сътрудничество. Споразумението беше подписано в понеделник при посещението на шефа на МААЕ Юкия Амано в Техеран и разговорите му с шефа на иранската атомна агенция Али Акбар Салехи.

През октомври Иран представи ново предложение, който по думите на Амано съдържа „практически мерки за засилване на сътрудничеството".

Имахме успешни преговори относно допълнителното сътрудничество между Иран и Агенцията в различни области. Това доведе до постигането на споразумение за съвместно изявление, което определя пътната карта за сътрудничество, обясни Салехи на съвместна пресконференция с Амано.

Само ден по-рано международните преговори със страната в Женева завършиха без договорка. Петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност и Германия отложиха преговорите за 20 ноември. Въпреки това беше обявено, че при разговорите има постигнат напредък.

Внезапното отпътуване на американския държавен секретар Джон Кери и британският външен министър Уилям Хейг за Женева дори дадоха повод да се предполага, че страните са на ръба на сделка. Френският външен министър Лоран Фабиюс съобщи след това, че участниците в преговорите наистина „не са далеч от споразумение".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай