Лукашенко с първи думи след срещата с Путин

Среща на президентите в Минск

Лукашенко с първи думи след срещата с Путин | StandartNews.com

Александър Лукашенко проведе преговори в Минск с руския си колега Владимир Путин. Беларуският президен заяви, че Укрепването на двустранните отношения е естественият отговор на променящата ситуация в света, при която Русия и Беларус постоянно са подложени на натиск. 

В същото време Лукашенко каза, че Беларус и Русия остават открити за диалог с различни страни, сред които и европейските: "Надявам се, че в скоро време там ще се вслушат в гласа на разума и ще преминем към конструктивно обсъждане както на въпросите на общата сигурност, така и на бъдещия световен ред". 

Владимир Путин на свой ред акцентира върху двустранното сътрудничество в енергетиката, военната промишленост и космоса. Той изрази очакването си, че до края на годината търговският обмен между Русия и Беларус ще достигне рекордните 40 милиарда долара.

Преговорите започнаха в разширен състав с участието на министрите на отбраната и на външните работи. След това е предвидена среща на четири очи между Путин и Лукашенко. Очаква се по-късно те да дадат обща пресконференция.

В навечерието на срещата говорителят на Кремъл Дмитрий Песков категорично опроверга твърденията, че Путин отива в Минск, за да принуди Беларус да се включи в така наречената специална военна операция в Украйна, отбелязва БНР. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай