Луганск обяви военно положение

Луганск обяви военно положение | StandartNews.com

Жертви и ранени при сражения, Киев се готви за нов щурм

Киев. Три дни преди президентските избори в Украйна ръководството на Луганската народна република обяви военно положение. "Това е свързано с началото на военните действия от страна на киевската хунта. Наши хора вече започнаха да загиват", заяви народният губернатор Валерий Болотов, цитиран от Интерфакс. В региона също така е обявена обща мобилизация на мъжете от 18 до 45-годишна възраст.

Според ИТАР-ТАСС от сутринта на 22 май в района на градовете Рубежное и Лисичанск се водят сражения между опълченците от Армията на югоизтока и Националната гвардия на Украйна. Взривен е мост през река Северский Донец, има ранени и убити, но броят им не се уточнява. Твърди се за загинал военен. От щаба на опълченците заявиха, че очакват засилени атаки в Луганск. Към областния център се движеше колона на Киев от 200 единици техника, включително БТР-и, бронетранспортьори, танкове, самоходни артилерийски установки. Болотов обяви, че е готов на преговори с Киев, но само ако силовата операция бъде прекратена. Той също така призова Русия да изпрати миротворчески сили в региона.

В същото време украинското правителство съобщи, че в Донецка област е извършено нападение срещу разположена там военна част. Атаката е отнела живота на най-малко 11 войници. Опълченците продължават да се бият с украинските сили и край Славянск. Няколко къщи в село Семьоновка, в околностите на града, са пострадали от артилерийския обстрел на правителствените сили. "Защо ни нападат? Ние сме мирни хора!", казва пред АП 80-годишна жена, избухвайки в сълзи, след като експлозия разрушила покрива и една от стените на къщата й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай