Брюксел с мерки срещу фалшивите новини

Истината си прокарва пътя

Брюксел с мерки срещу фалшивите новини | StandartNews.com

Експерти ще дебатират възможностите за противодействие срещу разпространението на дезинформация на Балканите на разговор, който ще се състои днес в Европейския парламент в Брюксел. Домакин на събитието е евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП).

Ще бъде обсъден пътят на средствата, давани за реклама от международни дружества, които достигат до медии, разпространяващи дезинформация и твърдения в подкрепа на интересите на Русия и срещу ЕС. Ще бъдат направени изводи как ЕС, гражданското общество и въпросните дружества да пренасочат средствата в полза на независимите медии и демокрацията, се посочва в поканата за събитието.

На срещата ще бъде обсъдено изследване, посветено на България и на Сърбия, в което се отбелязва, че у нас по-голямата част средствата за реклама в медиите идват от чуждестранни дружества. Очаква се да бъдат отправени препоръки как търсачките в интернет да обработват резултатите от търсене, когато данните се разпространяват от сайтове с обичайно подвеждащо съдържание, пише БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай