Лондон прати първи астронавт в космоса

Лондон прати първи астронавт в космоса | StandartNews.com

Руска ракета "Союз" с международен екипаж от трима души, включително и първият официален британски астронавт - Тим Пийк, излетя вчера от космодрума "Байконур" в Казахстан за Международната космическа станция. Освен Пийк екипажът включва командир Юрий Маленченко, бивш руски пилот и ветеран от няколко мисии, и астронавта от НАСА Тим Копра.
Пийк, бивш майор от армията, който ще изпълни 6-месечна мисия за Европейската космическа агенция, стана първият британец в космоса, след като Хелън Шърман пътува в съветски космически кораб в продължение на 8 дни през 1991 г.

Той е и първият астронавт, който официално представлява Лондон и носи британския флаг на ръкава си. Други британци са летели в Космоса или като частни лица - Ричард Гариът и Марк Шатълуърт, или са взимали US гражданство и са се присъединявали към НАСА - Пирс Селърс и Никълас Патрик. Друг роден във Великобритания астронавт на НАСА - Майкъл Фол, е имал двойно гражданство. Г-жа Шърман стана първият британски гражданин, пътувал в Космоса, когато посети космическа станция "Мир" през 1991 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай