Лидерите от ЕС на среща в Брюксел

Лидерите от ЕС на среща в Брюксел | StandartNews.com

Миграцията, антитероризмът и британските условия за референдум са водещите теми в дискусиите на лидерите от ЕС, които се събират в Брюксел. Много дискусии и малко конкретни решения за бързи реакции на съюза се очакват от последното за годината редовно заседание на лидерите, което ще е в два дни.

Списъкът от въпроси, по които ще се изглаждат противоречия е дълъг - мерките за спиране миграционният поток се бавят или не се прилагат ще се търси ангажимент за точен график по създаването на още „горещи точки" в Гърция и Италия, както и оперативната готовност на екипите от агенцията ФРОНТЕКС, която все още преговаря за мандат от Атина как да пази гръцките граници. Ще се дадат нови обещания за изпълнение на вече договорените квоти за разпределение на 160 хиляди бежанци, което се проточва с месеци.

Това е причината за „мини среща на върха" тази сутрин в посолството на Австрия в Брюксел, където германският канцлер Ангела Меркел и колегите й от Белгия, Люксембург, Финландия, Швеция, Гърция и Холандия ще се видят с премиера на Турция Амед Давудоглу, съобщава БНР. Страните желаят доброволно да приемат още сирийски бежанци от турските лагери, ако Анкара сътрудничи за затварянето на границите.

Следобедната среща е повод за първи дебат по предложената мега агенция за европейска гранична и брегова охрана. Тя трябва да спира мигрантите по външните граници, в случай, че местните власти не се справят. Тъй като проектът бе обявен едва преди 2 дни, правителствата няма да заемат категорична позиция, а ще призоват вътрешните министри бързо да разгледат текста догодина.

След терористичните нападения в Париж лидерите ще настояват за повече обмен на информация между шпионските служби на 28-те държави за заподозрени джихадисти и споделянето на данните с полицейската агенция Европол. Политическа подкрепа се очаква за идеята да се проверяват паспортите на всички граждани на Евросъюза, влизащи или напускащи Шенген.
Санкциите срещу Русия няма да се обсъждат, защото според осведомени източници, вече е договорено те да бъдат продължени до 31 юли 2016-та. Примирието от Минск изтича в края на годината, а сепаратистите в източна Украйна не отстъпват от позициите си. Решението за санкциите формално ще се гласува на ниво посланици в петък.
Очаква се словесен сблъсък между група лидери „за" и „против" газопровода " Северен поток" 2, който трябва да удвои количествата руски газ за Германия през Балтийско море. Проектът е не само от германски интерес, доколкото в него участват големи фирми от Австрия, Великобритания, Холандия и Франция. Лишената от „Южен Поток" Италия, подкрепяна от Полша и още няколко източноевропейски лидери, настоява Брюксел да забрани тръбата в името на енергийната независимост от Москва.

Британският премиер Дейвид Камерън ще убеждава колегите си за компромис по най-спорното му обещание във връзка с референдума в Обединеното кралство за оставане в ЕС. Към момента няма консенсус по искането за 4-годишно лишаване от социални обезщетения на работещите във Великобритания европейски граждани. Разтворът се очертава да е без теми-табута, но окончателна сделка днес няма да има.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай