Лидерите от Г-20 се срещнаха виртуално

Те провеждат двудневна виртуална среща

Лидерите от Г-20 се срещнаха виртуално | StandartNews.com

Лидерите  Г-20 обсъждат този уикенд как да разпространяват ваксините, лекарствата и тестовете за Covid-19 по света, така че по-бедните страни да не бъдат пропуснати.

Те провеждат двудневна виртуална среща чрез видеоконференция заради пандемията, под председателството на Саудитска Арабия, която изпълнява ротационното председателство на Г-20 до края на ноември.

Пандемията Covid-19, която ще хвърли световната икономика в дълбока рецесия тази година, е на върха на дневния ред.

Лидерите от Г-20 са загрижени, че пандемията може допълнително да задълбочи глобалното разделение между богатите и бедните.

"Трябва на всяка цена да избягваме сценарий за двускоростен свят, при който само по-богатите могат да се предпазят от вируса и да рестартират нормалния живот", каза френският президент Еманюел Макрон на срещата на върха.

За да направи това, Европейският съюз призова лидерите на Г-20 бързо да вложат повече пари в глобален проект за ваксини , тестове и терапевтични средства, наречен Access to Covid-19 Tools (ACT) Accelerator.

"По време на срещата на върха на Г-20 призовах 4,5 милиарда долара да бъдат инвестирани в ACT Accelerator до края на 2020 г. за доставка и доставка на тестове, лечения и ваксини за COVID-19 навсякъде", заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Twitter.

Руският президент Владимир Путин предложи да предостави руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V на други страни и каза, че Москва също подготвя втора и трета ваксина.

Китай, от където пандемията произхожда, също предложи да сътрудничи по отношение на ваксините.

Доналд Тръмп не участва и беше на голф игрището си в Стерлинг, Вирджиния, когато се проведе виртуалната среща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай