Лидерите на Г-20 отново заедно. Какво обсъдиха?

Две години след пандемични рестрикции, лидерите на 20-те най-развити страни се срещнаха лично в Рим

Лидерите на Г-20 отново заедно. Какво обсъдиха? | StandartNews.com

Първата присъствена среща от началото на пандемията на лидерите на Г-20 беше открита в Рим, предаде Нова. Масовата ваксинация, икономическото възстановяване след кризата с COVID-19 и промените в климата са основните теми на форума. Италианската столица посрещна лидерите на най- развитите държави при извънредни мерки за сигурност и практически напълно блокирана.

Две години след пандемични рестрикции, лидерите на 20-те най-развити страни се срещнаха лично в Рим, за да дискутират как да преодолеят кризите. Шест хиляди агенти и военни се грижат за сигурността им, като само над 1000 са американските, дошли специално заради президента Джо Байдън.

Рим е под обсада, въздушното пространство е затворено, а до мястото на събитието достъпът се осигурява само срещу сертификат за ваксина и PCR тест за COVID. Лидерите на Г-20 представляват 60% от световното население и предизвикателствата са големи.

Равенството по отношение на разпределението на ваксините беше първата от водещите теми на разговорите на лидерите. Те се надяват поне 70 процента от населението на планетата да бъде ваксинирано срещу COVID-19 до средата на 2022 година.

„Пандемията не е свършила, но има плашещо неравенство в глобалното разпределение на ваксини. В държавите с високи доходи, повече от 70% от населението е получило една доза. В бедните страни този процент спада до 3. Тези разлики са морално неприемливи и подкопават глобалното възстановяване”, смята италианският премиер Марио Драги.

Във видео посланието си руският президент Владимир Путин, който не присъства на срещата, отбеляза, че няма как да се постигне масова ваксинация в глобален мащаб, тъй като Западът не е одобрил руската и китайските ваксини.

„Нека ви припомня, че Русия беше първата държава в света, регистрирала ваксина срещу COVID -19 – “Спутник V”. До днес, тя се е доказала в 70 страни в света с общо население над 4 милиарда души, като показва висока безопасност и ефективност”, подчерта руският лидер.

По отношение на климата, амбицията на западните държави е въглищата да останат в историята на енергийните източници и глобалното затопляне да се ограничи 1,5 градуса. Лидерите на най-развитите икономики ще координират и позиции за високите цени на енергийните източници и глобален минимален данък.

Успоредно на срещата на върха днес се провеждат две големи протестни манифестации срещу промените в климата. Активисти настояват лидерите да вземат спешни мерки, за да бъде ограничено глобалното затопляне. От Рим голяма част от лидерите на Г-20, сред които и американският президент Джо Байдън, отиват в Глазгоу, за да участват в започващата в понеделник среща за климата на ООН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай