Либия заплаши Европа с още повече имигранти

Либия заплаши Европа с още повече имигранти | StandartNews.com

Триполи. Вътрешният министър на Либия предупреди, че Триполи може да "улесни" преминаването на имигранти, които търсят да стигнат до Европа незаконно, освен ако Европейският съюз не помогне на страната да се бори с проблема, предаде Ал-Джазира.

"По отношение на нелегалната имиграция, предупреждавам света, и Европейския съюз, по-специално, че ако те не поемат отговорността с нас, Либия ще вземе отношение по този въпрос, което може да улесни бързото преминаване на този наплив на хора през Либия (бел.ред. - към Европа)", заяви Салах Мазек на пресконференция в събота.

Либия страда от присъствието на хиляди нелегални имигранти, главно от страните на юг от Сахара, които по думите на Мазек са носители на болести, престъпления и трафик на наркотици.

От много години северноафриканска страна е транзитен пункт към европейските брегове за стотици хиляди имигранти, повечето африканци.

Още от времето на режима на Муамар Кадафи тя използва проблема с имигрантите като средство за натиск върху Европа. Малко преди да избухне въстанието, което го свали от власт, той поиска почти 7 млрд. долара годишно от ЕС, за да реши проблема.

"Либия плати своята цена. Сега е ред на Европа да плати", каза либийският вътрешен министър, настоявайки за финансова, материална и друга помощ от ЕС.

Повече от 22 000 имигранти са пристигнали в Италия от началото на годината - 10 пъти повече от броя им през същия период през 2013 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай