Голям скандал. Летищата скочиха срещу препоръка на ЕС

Ако тестването бъде въведено, то трябва да бъде извършено от компетентните здравни органи

Голям скандал. Летищата скочиха срещу препоръка на ЕС | StandartNews.com

Авиокомпании и летища критикуваха препоръките на ЕС пътниците, пътуващи от Китай, да представят отрицателен тест за COVID-19, съобщава euronews.com.

В съвместно изявление Международния съвет на летищата (ACI) в Европа, IATA и Airlines for Europe отправиха остри критики към изискването на ЕС пътниците, пътуващи от страната, да представят отрицателен тест преди качването си на борда на самолета. 

Властите също така препоръчват пътниците на полетите от и до страната да носят медицински маски. Редица държави от блока, като Швеция и Германия, вече приложиха изискванията за тестване, като се очаква и други от страните - членки да последват примера. 

Авиокомпаниите казват в изявлението си, че препоръките на ЕС са "в противоречие" с оценката, дадена от Европейския център по превенция и контрол на заболяванията от 3 януари. В изявлението се казва още, че оценката на центъра "потвърждава, че не се очаква броят на случаите от Китай да повлияе на епидемичната ситуация в ЕС". 

„Такова, систематичното тестване на пристигащи пътници от Китай не може да се счита за научно обоснована и базирана на риска мярка“, казват още от компаниите. 

Гражданите на ЕС имат относително високи нива на ваксинация и затова шансът за внесени инфекции е нисък в сравнение с ежедневните случаи, казва още Центърът по заразни болести в ЕС и добавя, че циркулиращите в Китай варианти на COVID-19 вече присъстват в блока.

ACI Europe, IATA и Airlines for Europe подкрепят прекратяването на тестването на пътниците като начин за проследяване на COVID-19. Групите приветстват допълнителни препоръки на ЕС за тестване на отпадъчни води от летища и самолети, заявявайки, че това трябва да се разглежда като алтернатива на тестването на пътниците.

Но добавят, че ако тестването бъде въведено, то „трябва да бъде извършено от компетентните здравни органи, тъй като служителите на летището и авиокомпанията не са квалифицирани да го правят“. Препоръките, които сега се въвеждат от държавите от ЕС, трябва да се прилагат по „напълно еднакъв начин“, подчертават компаниите. 

„Призоваваме държавите-членки на ЕС и Китай да работят заедно и да преразгледат при първа възможност своите изисквания за систематично тестване на пътниците преди заминаване въз основа на научно обоснована оценка на риска“, заключават те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай