Ледена епоха между Швейцария и ЕС

Европейците ще преразгледат отношенията си с алпийската държава заради квотите за имигранти

Ледена епоха между Швейцария и ЕС | StandartNews.com

Европейските страни заплашиха днес сериозно да преразгледат близките си отношения с богата Швейцария, която по-рано гласува за ограничаване на имиграцията от ЕС. Това стана на референдум, в който с 50,3% от гласоподавателите решиха да бъдат възстановени квотите за имигранти от Евросъюза. Резултатите от гласуването, инициирано от дясната Швейцарска народна партия, ще засегнат най-вече работната сила от ЕС, откъдето в конфедерацията пристигат най-много мигранти. Европейските й партньори обаче вчера реагира остро. Френският външен министър Лоран Фабиюс определи вота като "тревожен" ход, който показва, че Швейцария се затваря в себе си.

 

"Ще преразгледаме отношенията си с Швейцария", заяви Фабиюс пред радио РТЛ. Германският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди, че референдумът ще доведе до куп проблеми за конфедерацията. Говорител на германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че Берлин уважава резултатите, но те ще създадат сериозни трудности за отношенията на алпийската страна с ЕС. Еврокомисарката по правосъдието Вивиан Рединг заяви пред "Файненшъл таймс", че "единният пазар не е швейцарско сирене - не може да имате единен пазар с дупки в него". ЕК от своя страна обяви, че вотът е срещу принципа за свободно движение между ЕС и Швейцария, който е в сила от повече от десетилетие. Не можем да приемем ограниченията, подкрепени на референдума, заяви говорителят на Брюксел Пиа Хансен. "Топката сега е в полето на Швейцария, Берн трябва да реши какви отражения ще има вотът", посочи говорителката. По нейните думи въпросът ще бъде обсъден от еврокомисарите, както и от министрите на външните работи на ЕС. Свободното движение на хора е свещено за гражданите на ЕС, това е посланието днес, макар да говорим за Швейцария, то се отнася и за държавите от ЕС, посочи Хансен в отговор на въпрос дали изводите от референдума се отнасят и за намеренията на правителството на Великобритания. Хансен уточни, че решението как ще се отразят резултатите от референдума е в ръцете на страните от ЕС в следващите часове и дни. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц от своя страна допусна, че с оглед резултатите от референдума, възстановяващи квотите за имигранти в Швейцария, ЕС може да преразгледа споразумението за свободно движение на хора, сключено с конфедерацията. "Ако референдумът наложи на Швейцария да промени законодателството и да ограничи свободното движение също и за граждани на ЕС, тогава ще трябва да реагираме и може би да преразгледаме споразумението", каза Шулц.

 

Швейцария не е член на ЕС, но през 2002 г. постигна споразумение с Брюксел, което гарантира свободното движение на хора между конфедерацията и съюза. Решението за въвеждането на имигрантски квоти, срещу което са всички партии, с изключение на дяснопопулистката Народна партия, заплашва това споразумение, а заедно с това и ключов стълб от швейцарската икономика, която разчита на ЕС за близо една пета от работниците си. Сключването на двустранни споразумения между Швейцария и ЕС отне години преговори и прекъсването на свободното движение може да ограничи швейцарския достъп до единния пазар, коментира Би Би Си. Швейцарската икономика в момента е в растеж и безработицата е ниска, но много швейцарци са разтревожени от имиграцията. Би Би Си отбелязва, че референдумът е показал и традиционните разделения в страната. Френскоговорящите райони са против квотите, германскоговорящите са разделени, а италианоговорящият кантон Тичино е гласувал "за". Градовете с голям брой чужденци - Базел, Женева и Цюрих, масово са били против квотите, докато селските райони са ги подкрепили.

 

Бизнесът разтревожен от референдума


Резултатите от референдума разтревожиха швейцарския бизнес. Алпийската държава е родина на гиганти като "Нестле", "Новартис", "Рош" и други. "Какъв е смисълът да инвестираш в Швейцария, когато накрая не е сигурно, че можеш да осигуриш квалифицирани служители, които да реализират плановете ти", коментира председателят на Швейцарската асоциация на работодателите Валентин Вогт пред вестник NZZ. Според него референдумът създава опасност за швейцарския бизнес. Швейцарските банки включително и "Креди Сюис" са особено зависими от чуждата работна ръка, тъй като наемат близо 25% от целия си персонал от ЕС. "Опасяваме се, че наличието на свободни работници ще се намали. За банките може да стане по-трудно да удовлетворяват нуждата си от хора", коментира Синди Шмигел от Швейцарската банкова асоциация. Въпреки че швейцарското правителство призова избирателите да отхвърлят въвеждането на квоти за ЕС, сега то е задължено да претвори резултатите от референдума в закон. Правосъдният министър Симонета Сомаруга заяви, че кабинетът възнамерява да изготви законопроект до есента. По принцип швейцарските избиратели имат опит в отхвърлянето на предложения, за които смятат, че може да навредят на икономическите интереси на страната или да заплашат нейната конкурентоспособност. Миналата година те отхвърлиха идеята за слагане на таван на висшите мениджъри, тъй като се чуха гласове, че икономиката ще пострада. Имиграцията обаче се превръща във все по-тревожен проблем. През 2009 г. избирателите подкрепиха забраната за строеж на минарета, а през 2010 г. гласуваха за автоматично експулсиране на чужденци, извършили сериозни престъпления. Миналата година 80 000 имигранти са пристигнали в Швейцария, а в момента чужденците представляват над 23% от населението. Така Швейцария става втората страна в Европа след Люксембург с най-много чуждо население. Швейцарците, които подкрепят квотите, смятат, че свободното движение ще постави под натиск наемите, здравеопазването, образованието и транспорта.

 

Медиите: Денят, в който си докарахме криза


Европейският печат днес надълго и нашироко коментираше резултатите и последиците от проведения референдум в Швейцария. Френският делови ежедневник "Еко" пише за "резултат с трудни за прогнозиране икономически последици". "Швейцарците ще затворят границите", отбелязва левият френски вестник "Либерасион". "Швейцарците казват на европейците: "Вън!", гласи провокативното заглавие на белгийския "Соар". Изданието отбелязва, че двустранните споразумения между Швейцария и ЕС са били "изпратени на гилотината" с разлика от само 19 516 гласа при общо 3 млн. избиратели. Печатът във френскоезична Швейцария е "повален" от "шамара" на успеха на референдума. Вестник "Тан" предупреждава, че предстоящото отпращане на контингентите от европейски работници е "исторически поврат в европейската политика на Швейцария, който ще има непредвидими последици". "Денят, когато една просперираща държава си причини сама голяма криза", пише излизащият в Лозана ежедневник "Вен катр йор". Трудни времена чакат дълбоко интегрираната икономически, но много изолирана политически Швейцария, предупреждава изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай