Лавров: Русия ще предостави персонал за Сирия

Лавров: Русия ще предостави персонал за Сирия | StandartNews.com

Москва. В петък след двугодишни спорове и разногласия Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за Сирия, в чиято основа залегна руската инициатива за поставянето под международен контрол на сирийското химическо оръжие с цел неговото унищожение. В интервю за вестник "Коммерсант" руският външен министър Сергей Лавров даде повече информация относно приетата резолюция и обясни и намеренията на Русия.

"Русия е готова да предостави персонал за извършването на инспекциите на арсенала от химическо оръжие в Сирия, а също така персонал, който да се грижи за сигурността на тези инспекции и за координацията между ООН и Организацията за забрана на химическото оръжие", посочи Лавров. Той отбеляза, че инспекторите от Организацията за забрана на химическото оръжие ще определят коя част от сирийското оръжие ще се унищожава в самата Сирия, и коя – в чужбина.

Лаврор не скри, че Русия се опасява, че сирийската опозиция ще опита отново да използва химическо оръжие.

"Имаме много сериозни подозрения, че опитите за използване на химическо оръжие от сирийската опозиция ще продължат", посочи той. Коментирайки изявленията на американската страна относно това, че Вашингтон разполага с множество доказателства за използването на химическо оръжие от страна на сирийското правителство, Лавров посочи: „На нас не са ни предоставени техните доказателства. Докато ние, напротив, представихме доказателствата, с които разполагаме и които сочат, че тези атаки са дело на опозицията".

„Според мен резултатът като цяло е позитивен. Той не отразява някаква промяна в подходите към сирийската криза. Съветът за сигурност не е одобрил заплахи за провеждане на каквито и да е силови акции. Всичко остава в политическа плоскост", коментира министърът.

Лавров освен това отбеляза, че Съветът за сигурност на ООН официално е одобрил женевското комюнике за Сирия, за което нееднократно настояваше Русия. Документът, който бе съгласуван на 30 юни 2012 г., предвижда мирното урегулиране на сирийската криза, като страните в конфликта са длъжни да се договорят за създаването на преходен ръководен орган в Сирия, на който да бъдат предадени всички функции на изпълнителната власт.

Президентът на Русия Владимир Путин след разговора с американския си колега Барак Обама по време на срещата на Г20 е поставил за задача да се предадат под международен контрол и да се унищожат всички оставащи по света запаси от химическо оръжие, разкри Лавров.

"Тази ключова задача да се направи всичко, за да може наличните по света химически запаси да се обезвредят, да се вземат под международен контрол и в последствие да се унищожат, бе поставена от руския президент след срещата му с Барак Обама в Санкт Петербург", съобщи руският външен министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай