Лавров се озъби! Ултиматум към Г-20

Напрежение

Лавров се озъби! Ултиматум към Г-20 | StandartNews.com

Русия ще блокира заключителната декларация на срещата на лидерите на страните от Г-20 този месец, ако позицията ѝ по отношение на Украйна и на други кризи бъде игнорирана, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

Именно Лавров, който е външен министър от 2004 г., ще бъде представителят на Русия на срещата на Г-20, която ще се състои на 9 и 10 септември в Делхи.

За руския президент Владимир Путин няма данни да е пътувал в чужбина, откакто Международният наказателен съд  издаде през март заповед той да бъде арестуван за предполагаеми военни престъпления в Украйна.

"Няма да има обща декларация на всички членове, ако позицията ни не бъде отразена", каза Лавров пред студенти в престижния Московски държавен институт по международни отношения.

Кремъл представя войната в Украйна като екзистенциален сблъсък със Запада, който според Путин иска Русия да се разпадне, за да може да установи контрол върху огромните ѝ природни ресурси. Западът отхвърля тези твърдения, отбелязва Ройтерс.

Сергей Лавров обвини Запада в това, че иска да подкопае международните институции, като прокарва в тях собствения си дневен ред, и намекна, че ако не бъде постигнат консенсус на срещата на Г-20, председателството на групата би могло да издаде комюнике, което няма обвързващ характер.

"Друг вариант е да бъде приет документ, който да се фокусира върху специфични решения в сферата на компетенциите на Г-20, като по останалите въпроси всеки индивидуално да изложи позицията си", каза руският външен министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай