Лари живее царски на Даунинг стрийт

Лари живее царски на Даунинг стрийт | StandartNews.com

Най-мързеливият държавен служител във Великобритания ще запази поста си на "Даунинг стрийт" 10 въпреки смяната на премиера на страната. Котаракът Лари, назначен през 2011 година официално за главен мишелов на кабинета, ще продължи да си спи кротко из коридорите и залите на резиденцията и от време на време да изпълнява и задълженията си - а именно да лови мишки.

Лари е един от най-обичаните държавни служители въпреки скромното си представяне в работата. Котаракът бе взет от приют през 2011 година с основната задача да де справя с мишките на "Даунинг стрийт" 10. Той има официален пост на държавен служител, но за успокоение на данъкоплатците, които не виждат изгода от неговата работа, той не се храни на техен гръб. Изздръжката му лежи върху служителите в резиденцията, които редовно правят благотворителни събития за набиране на средства за Лари. Негови фенове от цялата страна също му изпращат редовно лакомства и играчки по пощата.

Професионализмът на Лари обаче е обект на критики още от самото начало. През първата година на поста му не бе съобщено за нито една хваната мишка. Вместо това на няколко пъти се появяваха публикации, че Лари спи спокойно, докато край него се разхожда предполагаемата му храна. През септември 2012 година дори бе съобщено, че премиерът Дейвид Камерън официално е решил да уволни Лари заради липсата на резултати.

Отношенията между Камерън и Лари са друга тема, която не спираше да вълнува британската преса през последните години. Премиерът нееднократно бе обвиняван, че мрази котака. Наричал го "то", вместо "той". И се дразнел, че Лари прекарва по-голямата част от живота си в блажено излежаване по фотьойлите и сън. Премиерът дори забранил на котарака да припарва до жилището му, защото ръсел косми и му съсипвал костюмите.

Ден преди да напусне поста си обаче, Камерън категорично отрече да е в лоши отношения с Лари. "Сега имам възможност да отрека един слух и да сложа край на това завинаги - слуха, че не обичам Лари. Обичам го и имам фотографско доказателство за това", заяви Камерън. По-късно той показа снимка, на която седи в креслото си и гали известния котарак в скута си. "За съжаление не мога да взема Лари с мен, той принадлежи на този дом и персоналът го обича много - както и аз", допълни Камерън.

Лари е толкова известен, че има и собствен акаунт в Туитър и редовно пуска новини за себе си. След като се разбра, че Камерън ще предаде поста си на Тереза Мей в сряда, той публикува в мрежата въпроса: "Познавате ли добър котешки фризьор? Трябва да направя добро впечатление в сряда".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай