Кюрдка камикадзе взриви джихадисти

Кюрдка камикадзе взриви джихадисти | StandartNews.com

За първи път атентатор самоубиец тръгва срещу ислямистите

Жена боец от кюрдски произход се взриви срещу позиции на джихадистите от "Ислямска държава" край град Кобани на територията на Сирия. Има много жертви, твърди неправителствена организация, предаде Ройтерс. Младата жена, която беше идентифицирана в социалните мрежи като Арин Миркан, се е взривила на изток от Аин ал Араб, наричан от кюрдите Кобани.

Джихадистите целят да поемат контрола над северните райони край границата с Турция, населени с кюрди. Екстремистката група, която обяви ислямски халифат в края на юни след мълниеносна операция в Ирак, се опитва да свърже своите бастиони в източната и северната части на Сирия със северната и западната част на Ирак. "Ислямска държава" вчера издигна черния си флаг над сграда в източната част на Кобани, където ислямисти водят ожесточени боеве с кюрдски сили за контрол на граничното населено място. СиЕнЕн Тюрк информира, че кюрдите вече ще използват атентатори самоубийци срещу ислямисти в града, предаде ИТАР-ТАСС.

Боеве се водят в 50 района на града, който е разположен на няколко километра от турската граница. Междувременно от града са попаднали под обстрел с бомби, 16 отвлечени от джихадистите в сирийския град Хассака са успели да избягат. След като части неизвестни лица отворили килията на пленниците, съобщава един от избягалите. Вчера продължиха бомбардировките срещу ислямистите в Сирия, като към тях за първи път се включиха и бойни самолети на Австралия.

ФБР: Чакаме удари скоро

Директорът на ФБР Джеймс Коми предупреди, че терористичната групировка "Хорасан" ще удари САЩ "много, много скоро". Коми добави, че правителството не може да попречи на американците, биещи се за "Ислямска държава" в Сирия, да се върнат в родината си. Според него звеното от ветерани на "Ал Кайда" "искат да унищожават" и се смята, че работят по атентат директно срещу САЩ или техните съюзници.

НАТО праща военни, където пожелае

НАТО е в състояние да разположи свои войски, където пожелае, и ще защити всичките си съюзници при заплаха. Това заяви новият генерален секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който бе на визита в Полша. Това е първото задгранично посещение на новия шеф на НАТО. "Следващата година, на министерската среща, ние ще вземем решения за т.н ударни сили. Но и сега НАТО все пак има силна армия. Ние можем да я разположим, където пожелаем", каза Столтенберг.

Ройтерс коментира, че по този начин новият шеф на северноатлантическия съюз поставя под въпроси договорките след края на студената война, които бяха компрометирани от руските действия в Крим и Източна Украйна. Ройтерс и ТАСС съобщиха също така, че НАТО не изключва възможността да изпрати свои сухопътни сили в Турция, ако възникне заплаха за сигурността на страната. Ройтерс обаче коригира изказването на Столтенберг, който говори чрез преводач, във връзка с твърдението за "изпращане на сухопътни сили". "Нашата главна задача е опазването на териториалната цялост на Турция", заяви той на съвместна пресконференция с министрите на националната отбрана и на външните работи на Полша Томаш Шемоняк и Гжегож Схетина. Шефът на НАТО потвърди, че Алиансът ще ускори и създаването на противоракетния щит в Европа във връзка с напрежението в отношенията с Русия заради украинската криза.

Двама убили 17 ученици в Мексико

Двама членове на престъпна банда в Мексико признаха, че са убили 17 от 43-има ученици, изчезнали преди повече от седмица в южната част на страната. Това заяви прокурорът на щата Гереро, Иняки Бланко, цитиран от АФП. На пресконференция в Акапулко той обяви също, че досега са открити 28 тела в масови гробове край град Игуала. Според прокурора ще са необходими най-малко две седмици, за да се определи със сигурност дали това са телата на изчезналите ученици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай