Кюрдите в Ирак се подготвят за независимост

Кюрдите в Ирак се подготвят за независимост | StandartNews.com

Ербил. Президентът на кюрдския район на Северен Ирак е поискал от парламента на автономната област да подготви провеждането на референдум за независимост, който потенциално може да доведе до разпадането на страната, предадоха световните медии.

Масуд Барзани, президент на регионалното правителство на Кюрдистан, призова парламента в четвъртък да създаде независима избирателна комисия, която да започне организацията на референдум за независимост на полу-автономна област.

"Това ще засили нашата позиция и ще бъде мощно оръжие в ръцете ни", каза той.

Решението е в съответствие с политиката на кюрдите в последните години за самоопределение.

Този иск идва на фона на продължаващите боеве в Багдад за отблъскване на сунитските бунтовници и усилията за сформиране на ново правителство.

По-рано тази седмица кюрдските и сунитски депутати напуснаха първата сесия на новоизбрания иракски парламент след като шиитското мнозинство не успя да предложи министър-председател.

Петте милиона кюрди в Ирак са на автономно самоуправление от края на първата война в Персийския залив през 1991 г. Кюрдите в Северен Ирак, Иран и Южна Турция се борят за своя независима родина от десетилетия.

На практика единственото влияние, упражнявано от Багдад, се отнася до бюджета на иракски Кюрдистан. Жителите на южната част на страната даже трябва да преминават през граничен контрол ако искат да влязат в северните територии. За сравнение, всеки гражданин на ЕС може безпрепятствено да посещава иракси Кюрдистан само като покаже паспорта си.

Искането на Барзани се очаква да разгневи Нури ал-Малики, министър-председател на Ирак, който се бори да запази контрол над страната.

САЩ призова Барзани да спродължи да си сътрудничи с Багдад, макар Барзани да заяви по време на среща миналия месец с Джон Кери, държавен секретар на САЩ, че е "много трудно" да си представи Ирак да остане обединен.

Кюрдският регион отдавна е в противоречие с федералното правителство на Ирак по различни въпроси, особено заради забавени и недостатъчни плащания по бюджета на региона.

Проблемът е значително по-сложен в момента заради контрола над Киркук и други части от северен Ирак от страна на кюрдите, която те искат да анексират въпреки силните възражения на правителството на Малики.

Говорейки в сряда, Малики обвини кюрдите, че "използват текущите събития" и нарече най-новите ходове на автономата област "неприемлив"

Петте милиона кюрди, които се самоуправляват в рамките на Ирак в относителен мир от 1990 г. насам, са разширили територията си с до 40 на сто през последните седмици, след като сунитските бунтовници от ISIL завзеха огромни участъци от западната и северната част на Ирак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай