Кристалина алармира: Това е сигнал към света

Управляващият директор на МВФ коментира срещата Байдън - Си

Кристалина алармира: Това е сигнал към света | StandartNews.com

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева определи като "крайно необходим сигнал, че светът трябва да си сътрудничи повече" срещата тази седмица между президентите на Съединените щати и Китай -  Джо Байдън и Си Дзинпин.

"Това е сигнал към света, че трябва да намерим начин да си сътрудничим за предизвикателствата, с които никоя страна не може да се справи сама. Това е важно в момента, тъй като се задълбочава геоикономическата фрагментация, с отрицателни последици за перспективите за ускоряване на растежа", каза в интервю за агенция "Ройтерс" в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество Георгиева, предаде БНР.

Фондът "сериозно обмисля" възможно увеличаване на програмата за заем на Египет от три милиарда долара поради икономическите трудности, породени от войната между Израел и "Хамас", посочи още тя.

По думите й, конфликтът "опустошава" населението и икономиката на Газа.

"Ужасна човешка трагедия, която продължава с последици - и за съседните страни, и за световната икономика. Икономиката на Газа е опустошена. Западният бряг е силно засегнат. В момента 8% от работната сила на Израел е в армията, което нанася последици и върху икономиката на страната", коментира управляващият директор на Международния валутен фонд.

Според Кристалина Георгиева въздействието на войната върху Ливан, Египет и Йордания вече е видимо, тъй като тези държави зависят от туризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Иван
преди 5 месеца

Да си СЪТРУДНИЧИМ--ПРЕКРАСНО.НО НЕЕЕЕЕ САЩ ДА МИ ОПРЕДЕЛЯТ МИРОГЛЕДА.АНАДЪМО????

Откажи
УМЕН
преди 5 месеца

Сътрудничеството със САЩ е като да ядеш мед с мечката.

Откажи
Дрън дрън
преди 5 месеца

Дрънкане на празни приказки,и нищо конкретно.

Откажи
Ffhu
преди 5 месеца

ZA PREJDU KOMENTARITE NA EDIN I SA6TI TROL DA POYASNA... NE MOJE DA SE OSTAVI IZRAEL DA BADE UNI6TOJEN OT ISLYAMSKATA SGAN...AKO TOVA STANE , HRISTIANSTVOTO I KATOLICIZMA 6TE BADAT UNI6TOJENI ZAVINAGI. TOVA LI ISKATE NEVERNICI..??? NE DA IMA PALESTINYA NO SAMO NA EDNO MYASTO S EDNI GRANICI. POBEDA ZA IZRAEL I PRAVOSLAVIETO...

Откажи