Крим се сдоби с конституция и санкции

Крим се сдоби с конституция и санкции | StandartNews.com

Крим. Конституцията на Крим, приета в петък единодушно от кримския Държавен съвет, влезе в сила вчера с обнародването й във в. "Кримские известия". Според председателя на съвета Владимир Константинов конституцията е превърнала Крим от най-безправната автономия на Украйна в равноправен субект на Руската федерация.

В същото време САЩ наложиха санкции срещу доскоро украинската държавна, а след анекса на Крим на 18 март - национализирана компания "Черноморнефтегаз", както и срещу шестима ръководители на новоизлюпената република. Това е трети кръг наказателни мерки от американските санкции от началото на украинската криза.

В изявление на американското министерство на финансите се посочват поименно физическите лица, подлежащи на санкции: това са кримските сепаратисти Пьотр Зима, кметът на Севастопол Алексей Чалий, вицепремиерът на автономна република Крим Рустам Темиргалиев, Юрий Жеребцов, председателят на избирателната комисия за референдума в Крим Михаил Малишев, председателят на избирателната комисия в Севастопол Валери Медведев и украинецът Сергей Цеков, който е заместник-председател на парламента в Симферопол.

Източник от американската администрация заяви обясни пред Ройтерс, че целта на санкциите е: никой не може да инвестира в Крим безнаказано. Освен това на американски граждани се забранява да встъпват в делови контакти с физически и юридически лица от вече обявените списъци с имена, а сметките им, открити в пределите на американската юрисдикция, ще бъдат замразени.

Нюзру посочва, че ЕС междувременно е подготвил списък с още 107 руснаци, потенциални персони нон грата. Той включвал практически цялото ръководство на страната, както и служители на Министерство на отбраната, на ФСБ и няколко журналисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай