Крим с нова конституция като част от Русия

Крим с нова конституция като част от Русия | StandartNews.com

Симферопол. Кримският парламент единодушно прие новата Конституция на републиката, съобщи Интерфакс. Според документа Крим и Севастопол са част от Руската федерация. Текста бе подкрепен от всички присъстващи в залата депутати – 88 от общо 100 членове на местния парламент.

Конституцията влиза в сила веднага, след като бъде публикувана в официалния парламентарен вестник „Кримски известия". Според председателя на парламента Владимир Константинов новата Конституция ще бъде обнародвана и ще влезе в сила на 12 април.

Според новоприетия текст Крим е правова и демократична държава в състава на Руската Федерация, а нейната територия за неразделна част от руската. Взаимоотношенията на Крим и Русия се основават на договора между тях. 

Местни парламентарни избори през септември

Кримският парламент е поискал от президента Владимир Путин да подкрепи инициатива за насрочване на парламентарни избори в републиката за втората неделя на месец септември, съобщава още Интерфакс. Искането е представено в съвместно изявление, подписано от 82-ма представители на Кримския държавен съвет и законодателния орган на Севастопол. 

За времето до провеждане на изборите местната власт ще номинира сегашния председател на Министерския съвет Сергей Аксьонов за временен държавен глава на републиката, обяви пред Интерфакс говорителя на парламента Владимир Константинов. Изпълняващият длъжността държавен глава трябва да бъде назначен от президента на Руската федерация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай