Крим обяви независимост

Местните власти се зарекоха да национализират украинския флот и соларни станции

Крим обяви независимост | StandartNews.com

Киев/Брюксел. Крим направи първата стъпка към присъединяването си към Русия. Депутатите от местния парламент обявиха с декларация независимостта на полуострова, което е необходим етап преди референдума в неделя, съобщи АФП.


Депутатите се аргументираха с прецедента от Косово, за да обосноват действията си от гледна точка на международното право. Декларацията за независимостта на автономната република Крим и град Севастопол беше приета с гласовете на 78 от 81 присъстващи народни представители, се посочва в комюнике.


Приетият текст се опира на Хартата на ООН и серия международни документи, засягащи правото на народите на самоопределение. Кримските депутати се позовават и на решение на Международния съд от 22 юли 2010 г., според което едностранното обявяване на независимост на част от държава не нарушава нормите на международното право.
Ако референдумът е положителен, Крим и Севастопол ще бъдат обявени за независима и суверенна държава с републиканска форма на управление, се посочва в декларацията. Държавата ще бъде светска и мултинационална и се ангажира да бди за мира, както и за етническото и религиозното разбирателство на нейната територия.


В отговор Върховната Рада на Украйна предупреди кримския парламент, че ще бъде разпуснат, ако до днес не отмени насрочения за 16 март референдум за присъединяване към Русия.


Държавната Дума на Русия пък възнамерява да разгледа на 21 март законопроекта за присъединяване на Крим към Руската федерация.


Текстът беше внесен от депутати от партията "Справедлива Русия", предаде РИА Новости. Законопроектът определя правилата за присъединяване на нови територии към състава на федерацията. Едно от предложенията в текста гласи, че ако няма възможност за сключване на международен договор поради липса на ефективна суверенна власт в съответната страна, приемането на нови територии ще става посредством референдум сред населението на територията, изявила желание да се присъедини към Русия.


Властите в Крим обявиха още намеренията си да национализират намиращия се в Севастопол Военноморски флот на Украйна. "Украинският флот в Севастопол ще бъде национализиран в пълния му обем. Няма да пуснем техните кораби никъде. Вече затворихме изхода на пристанището чрез кораба "Черноморнефтогаз"", заяви премиерът на Крим Сергей Аксьонов.


Предстои национализация и на други държавни обекти, като например соларни електростанции.
Аксьонов подчерта, че национализацията няма да засегне частни обекти. "Местният бизнес ще продължи да работи в нормален режим", уточни той.

Янукович: Ще се върна, аз съм главнокомандващ

Сваленият президент на Украйна Виктор Янукович даде пресконференция, на която повтори, че остава законният държавен глава и главнокомандващ и обеща да се върне в Киев, предаде Ройтерс. Янукович говори в Русия, където избяга миналия месец. Той отправи нападки към "бандата ултранационалисти и неофашисти", сменили неговото правителство, както и техните поддръжници от Запада. "Искам да запитам западните покровители на тези тъмни сили: да не сте ослепели? Да не си изгубихте паметта? Забравихте ли що е то фашизъм?", заяви Янукович, който говори в Ростов на Дон. "Сигурен съм, че офицерите и войниците на Украйна знаят колко струвате и няма да изпълняват престъпните заповеди на бандата ултранационалисти и неофашисти, гледащи и към президентския пост", каза бившият президент. "Те искат да поставят армията под знамето на Бандера и да разпалят гражданска война. Те искат да включат във въоръжените сили бойци на националистическите организации, да им дадат оръжие в ръцете", каза Янукович. Той допълни, че ще се върне в Киев "веднага щом стане възможно, сиреч не след дълго" и опроверга съобщения в медиите, че е болен. "Искам да напомня, че оставам не само единственият легитимен президент на Украйна, но и върховен главнокомандващ. Не съм прекратявал предсрочно своите пълномощия, жив съм, не са ме отстранили от длъжност по реда, предвиден в конституцията на Украйна", каза Янукович. Той допълни, че президентските избори в Украйна, насрочени за 25 май, ще бъдат нелегитимни и не отговарят на конституцията на Украйна, защото са насрочени от "кликата, заграбила властта чрез преврат".

Путин пусна десантчици, посрещат ги с ракети

Най-мащабните за последните 20 години учения на руските Въздушнодесантни войски (ВДВ) започнаха вчера с участието на около 4000 войници и 36 транспортни и бойни самолета. Това съобщи говорителят на министерството на отбраната по въпросите на ВДВ подполковник Евгений Мешков, цитиран от ИТАР-ТАСС. Една от основните задачи на учението, което ще продължи до 14 март, е "да се покаже ефективност в използването на тактически и парашутен десант в различни ширини и условия". В същото време директорът на украинския Център за военно-политически изследвания, Дмитрий Тимчук, съобщи за "Стандарт", че руски войници, които са превзели част от територията на база "Джанкой" (на територията на базата е разположена украинската авиокомендатура), изграждат военнополева болница. Там имало и четири руски вертолети Ми-24. По предварителни данни там е разположен "Восток" батальон, за когото е имало данни, че е разформирован. Той е съставен главно от чеченци, преминали на руска страна.


Тимчук посочи, че Украйна е започнала вчера широкомащабни учения и Зенитно-ракетната дивизия, която е дислоцирана в Николаевска област, е получила задача за ракетна защита на особено важни държавни обекти. Николаевска област е в непосредствена близост до границата с Крим.

ЕС със санкции срещу Москва до седмица

ЕС може да наложи санкции срещу Русия още тази седмица, ако Москва не откликне положително на западните предложения за деескалация на украинската криза. Това заяви френският външен министър Лоран Фабиюс. Предположението му бе потвърдено вчера и от германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.


"Ние изпратихме чрез посредник (държавния секретар на САЩ Джон Кери) предложение на руснаците за деескалация", каза Фабиюс в интервю за радио "Франс Ентер", без да уточнява какво съдържа предложението.


"Те още не са отговорили. Ако отвърнат положително, Кери ще отиде в Москва и санкциите ще бъдат отложени, в случай че Москва прояви стремеж към успокояване на обстановката в Украйна", добави Фабиюс.


Според него санкциите могат да включват замразяване на авоарите на определени руски и украински представители, както и визови ограничения.


Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер отбеляза, че Евросъюзът не желае конфронтация, но действията на руската страна налагат на съюза да бъде подготвен с ответни мерки, ако Москва не се изтегли, посочва Ройтерс.


"Ако до края на седмицата не настъпи видима промяна в поведението на Русия, то в понеделник в Европейския съвет ще трябва да обсъдим нови мерки", каза в естонската столица германският първи дипломат, който вчера имаше срещи с естонския и латвийския си колега - в Талин и Рига, както и с литовския президент - във Вилнюс.

Киев започна да форсира изтребители

Временното правителство в Киев обяви създаването на нова Национална гвардия, която да защитава страната и гражданите, съобщи АП.


Президентът Олександър Турчинов поиска от парламента да одобри решение за превръщането на вътрешните войски в Национална гвардия, която "да защитава страната и гражданите срещу престъпници, срещу външна и вътрешна агресия". Турчинов обяви и мобилизация на запасняци и доброволци.


Турчинов разкритикува избягалия президент Виктор Янукович, че е оставил армията в лошо състояние и тя трябва да бъде изграждана почти от нулата. Той посочи, че в момента страната разполага с едва около 6000 подготвени за битка войници.


Междувременно бе съобщено, че украинските изтребители са в готовност да полетят до всяка точка в страната. В Ивано-Франковска област се били проведени учебни полети на изтребители МиГ-29 от 114-та бригада на тактическата авиация. След маневрите ръководителите са заявили, че самолетите са напълно готови за изпълнението на задачи по отбраната на украинската територия във всяка нейна точка.

Плевнелиев: Дано Кремъл не прекрачи границата

Президентът Росен Плевнелиев изрази надежда, че "Русия няма да прескочи границата, от която няма връщане назад". По време на посещението си в Катар държавният глава заяви, че очаква задълбочаване на кризата в Украйна. "В XXI век не би следвало да се анексира чужда територия. Неидентифицирани руски войски да нахлуват и овладяват територия и да се провежда референдум, който е противоконституционен", коментира още Росен Плевнелиев.
"Ако се прекрачи тази граница, ще има непреодолими последствия както за Европа, така и за Азия. Надяваме се чудото да се случи и да се намери политическо решение. Студената война трябва да остане в миналото", категоричен бе българският президент.

Отвлякоха три журналистки

Три журналистки са били отвлечени от неизвестни лица в Крим, съобщава правозащитната организация "Репортери без граници". Отвлечените са Олена Максименко, Екатерина Бутко и Александра Разянцева. Похищението е станало на контролно-пропускателен пункт, като журналистките били натоварени на автомобил, който тръгнал в неизвестна посока. Похитителите им са били с униформи без отличителни знаци. Повод за гнева им станала татуировка, свързана със събитията на Майдана, която имала едната от журналистките.

ЕК отмени митата за земеделски стоки

Европейската комисия постигна споразумение да предостави на Украйна търговски облекчения за 500 милиона евро, отменяйки вносните мита на редица земеделски продукти и други стоки в усилията си да подкрепи икономиката на страната, предадоха световните агенции във вторник.


Еврокомисарят по търговията Карел де Гухт каза, че решението влиза в сила незабавно и ще действа най-малко до 1 ноември тази година. Дотогава Европейският съюз се надява да е подписал цялостно споразумение за свободна търговия с Киев, посочи Ройтерс.


Общата стойността на облекченията се оценява на 487 милиона евро годишно, допълни Де Гухт, уточнявайки, че по-голямата част (330 милиона евро) идват от премахването на вносните мита за земеделски продукти. Няма да има мита и за някои промишлени и текстилни стоки.

Световната банка помага с $3 млрд.

Световната банка съобщи, че има намерение да подпомогне тази година Украйна с до 3 млрд. долара за проекти за развитие, предаде ДПА.


Финансовата институция уточни, че е получила молба за помощ от временното украинско правителство и е готова да продължи да помага на украинския народ за крайно необходими реформи в икономическия сектор, се казва в комюнике на президента на банката Джим Йон Ким. Приоритетите ще са икономическата стабилност, банковото дело, енергетиката и инвестициите, борбата с корупцията, по-ефикасното подпомагане на бедните и уязвимите групи.

ЕП склони за допълнително финансиране

Европарламентът одобри допълнително финансиране за Украйна и за Западните Балкани. Приетият доклад определя правилата, по които Европейската инвестиционна банка ще кредитира страни извън съюза. 1,5 млрд. евро ще се отпуснат приоритетно за подкрепа на гражданското общество и строителството на инфраструктура за Украйна, като част от средствата за страните от Източна Европа, Кавказ и Русия (4,3 млрд. евро).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай