Кремъл готви тежко отмъщение в рубли, каква е схемата

Москва ще продължи да изплаща външния си дълг в рубли, но каква е уловката

Кремъл готви тежко отмъщение в рубли, каква е схемата | StandartNews.com

Москва ще продължи да спазва ангажиментите си по своите задължения, но ще започне да изплаща външния си дълг в рубли, след като финансовото министерство на САЩ прекрати изключението и не продължи лиценза, който позволяваше на руските власти да извършват плащанията в долари.

„Отбелязвайки, че отказът да се удължи това разрешение прави невъзможно да продължи обслужването на държавния външен дълг в щатски долари, плащанията ще се извършват във валутата на Русия", се казва в изявление на финансовото министерство, публикувано в официалния му канал в „Телеграм“.

Според Москва „има възможност за последващо конвертиране на рублите в оригиналната валута на дълга чрез Руския национален депозитар.

От руското министерство на финансите заявяват, че отказът да се продължи лиценза за плащането на дълга в долари подрива доверието в световната финансова инфраструктура.

Американски банки и физически лица вече нямат право да приемат плащания по облигации от руското правителство от 12:01 след полунощ в сряда, тъй като изтече специалното изключение, което позволяваше на плащанията да минават през финансовата система.

Решението показва, че САЩ са по-склонни да принудят Русия да изпадне в несъстоятелност чрез осакатяващи санкции, отколкото да й позволят да източи валутните си резерви в полза на американски инвеститори.

След като изключението не беше продължено, това "определено увеличава и без това голямата вероятност Русия да изпадне в неизпълнение по дълга", каза Хасан Малик, старши суверенен анализатор на "Уолстрийт".

Русия трябва да преведе плащания по чуждестранните си облигации за около 100 млн. долара до петък.

Промяната в санкциите добавя още едно препятствие пред погасяване на плащанията по дълга към чуждестранни инвеститори, не е ясно дали това ще принуди Русия да обяви неизпълнение по дълга.

Рублата вече се търгува четиригодишен връх спрямо долара и нейният курс не реагира на съобщението от Министерството на финансите. Валутата е най-добре представящата се от началото на годината в световен мащаб, като е поскъпнала с около 30% спрямо долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай