Крайни резултати ден преди изборите в Азербайджан

Крайни резултати ден преди изборите в Азербайджан | StandartNews.com

Баку. Със скандал приключиха големите президентски избори в Азербайджан, проведени в сряда, след като ден преди това бяха публикувани крайните резултати от реално несъстоялото се още гласуване. Изборите не предвещаваха нов президент, по данни на статистически анализи, а "съдейки по репресивната политика спрямо активисти и журналисти" на встъпилия в длъжност още през 2003-та г. Илхам Алиев, "не се очакваше да бъдат нито свободни, нито честни", коментира вестник Уошингтън поуст.

"Но предвид, че става въпрос за президентски избори, то поне можеха да изглеждат демократични, ако сами по себе си не са", пише още американското електронно издание.

Коментарът идва на фона на скандалния инцидент, при който народният вот бе обявен още ден преди самите избори да са се състояли. Резултатите са били пуликувани още във вторник на официалната апликация за смартфони на Централния изборен комитет, създадена с цел повече прозрачност при проследяване на вота, като според нея Алиев "печели" със 72,76% от гласовете на избирателите. 

На второ място със 7,4% е бил кандидатът на опозицията Джамил Хасанли, който наскоро поиска да си купи ефирно време по национална телевизия, тъй като Алиев бил окопирал целия праймтайм. Желанието му било отхвърлено.

Данните бързо били свалени от сървъра. Официалното обяснение по случая гласи, че създателят на апликацията по грешка заредил данните от изборите през 2008 г. като част от тест на програмата, но не предвиждал това да бъде видно за потребителите. Това обаче звучи като скалъпена история, тъй като на апликацията са били заредени имената на тазгодишните кандидати, а не на тези от 2008-ма г.

Случката обаче по никакъв начин не променя ситуацията в Азербайджан и Алиев официално е преизбран за държавен глава на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай