Край на легализациите и апостилите в ЕС

Край на легализациите и апостилите в ЕС | StandartNews.com

Новите правила създават многоезични стандартни удостоверения, за да се облекчи превеждането на документи за раждане, брак, развод и др.

Край на легализациите и апостилите в ЕС. Нов регламент бе приет от ЕП и представен от евродепутата Емил Радев, докладчик в сянка по темата. Правилата обаче важат за някои видове документи. 

Днес в Дома на Европа в София българският евродепутат Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) представи нов регламент на ЕП, по който бе докладчик в сянка, информират от Информационно бюро на Европейския парламент за България (повече ТУК)

Приетите правила ще доведат до отпадане на административни формалности като легализацията и апостила. И ще започнат да действат до края на 2018 година.

В четвъртък Парламентът гласува регламента на ЕС за по-лесно свободно движение на граждани чрез опростени процедури за удостоверяване на автентичността на някои документи като свидетелства за раждане и брак в други държави членки на ЕС. За да се избегне нуждата от превод, нови многоезични формуляри на ЕС ще се прикачват към документите.

Новите правила ще премахнат административните формалности като „легализацията" или „апостила" на официални документи, сред които са тези удостоверяващи гражданско състояние, родители или националност.

Евродепутатите и Съвета се съгласиха да разширят обхвата на предложения регламент и да включат документи, доказващи брачна дееспособност или положение на регистрирано партньорство.

Документи, удостоверяващи липсата на криминално досие също ще бъдат приемани в други държави членки на ЕС, без да има нужда от допълнителни процедури за узаконяване.

Освен това, правилата ще важат и за документи, които гражданите, живеещи в друга държава членка, трябва да представят, ако желаят да гласуват и/или да се представят като кандидати в избори за Европейски парламент или за общински избори в държавата членка, в която пребивават.

За да се гарантира, че гражданите са информирани за опростените процедури и новите многоезични формуляри, евродепутатите изготвиха разпоредба, с която се изисква ЕК и държавите членки да предоставят информация за новите правила чрез уебсайтове и европейския портал за електронно правосъдие.

Общите правила

Официалните документи, обхванати в предложения регламент, са тези, чиято основна цел е да се установят един от следните факти: раждане, удостоверяване, че лицето е живо, смърт, име, брак (включително брачна дееспособност и семейно положение), развод, законна раздяла или унищожаване на брака, регистрирано партньорство (включително дееспособност за сключване на регистрирано партньорство и положение на регистрирано партньорство), прекратяване на регистрирано партньорство, законна раздяла или анулиране на регистрирано партньорство, произход, осиновяване, местоживеене и/или местопребиваване, или гражданство. Регламентът също така обхваща официални документи, издадени за лице от държавата членка, чийто гражданин е това лице, с цел удостоверяване на липсата на съдебно минало за това лице.

Освен това предложеният регламент следва да обхваща официални документи, чието представяне може да се изиска от граждани на Съюза, пребиваващи в държава членка, на която не са граждани, когато, съгласно съответното законодателство на Съюза, те искат да гласуват или да се представят като кандидати в избори за Европейски парламент или за общински избори в държавата членка, в която пребивават.

В допълнение, предложените правила създават многоезични стандартни удостоверения, за да се облекчи превеждането на дадени документи. За тези документи вече няма да се изисква превод.

Обхванатите документи са: официалните документи относно раждане, удостоверяване, че лицето е живо, смърт, брак (включително брачна дееспособност и семейно положение), регистрирано партньорство (включително дееспособност за сключване на регистрирано партньорство и положение на регистрирано партньорство), местоживеене и/или местопребиваване и липса на съдебно минало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай