Край. САЩ се изтеглят от Афганистан

Военните части на САЩ и НАТО започнаха окончателното си изтегляне

Край. САЩ се изтеглят от Афганистан | StandartNews.com

Военните части на САЩ и НАТО започнаха окончателното си изтегляне от Афганистан, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Американският президент Джо Байдън определи 1 май като официално начало на изтеглянето на оставащите около 2500-3500 войници на САЩ и близо 7000 военни на НАТО.

Изпълнението на огромната задача по напускането започна още преди 1 май. Армията изнася оборудване, преценявайки кое да бъде върнато в САЩ, кое да бъде дадено на афганистанските сили за сигурност и кое да бъде продадено като непотребно на пазарите в Афганистан.

Данни на проекта "Разноските на войната" показват, че САЩ са похарчили над 2 трилиона долара в Афганистан през последните 20 години.

Според служители от министерството на отбраната през последната година се извършва затваряне на по-малки бази като част от изтеглянето. По думите им, откакто Байдън е обявил в средата на април, че изтеглянето трябва да приключи в края на лятото, само около 60 души военен персонал са напуснали Афганистан.

Двама афганистански войници загинаха, а 18 бяха ранени при взрив във военна база на летище "Баграм" в провинция Парван, заявиха днес представители на местните власти, цитирани от ДПА.

Талибаните заявиха, че международните сили са нарушили крайния срок за изтеглянето на своите войски, както е бил договорен в споразумение между САЩ и талибаните, а това е "отворило пътя" за ответни действия от страна на групировката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай