Край! Единствената кралица в света слиза от престола

Кой е новият крал на Дания

Край! Единствената кралица в света слиза от престола | StandartNews.com

Кралицата на Дания Маргрете II слиза от престола. Тя управлява от 52 години и в момента е единствената кралица в света. Маргрете се отказва от трона доброволно. Тя е на 83 години и след като претърпя операция обяви, че е решила да абдикира. В Дания това става за първи път от 900 години. В 16 часа българско време на престола ще я наследи сина ѝ, Фредерик X.

Абдикацията на Маргрете II беше изненада за датчаните. Тя често се шегуваше, че ще седи на престола, докато не се строполи от него.

"Когато кралицата обяви че ще абдикира, малко поплаках. Вероятно ще има сълзи и днес, защото съм си такава. Сантиментална", обясни секретарката Майбрит Томсен.

Денят няма да е тъжен. Настроението на много от датчаните е, че приветстват новия крал, а не толкова, че си тръгва досегашния монарх. Анкетите сочат, че около 80 процента от гражданите одобряват решението.

"Нашият нов крал е много харесван. Моментът ще е исторически и според мен повечето хора ще празнуват", споделя предприемачът Клаус Йенсен.

На датчаните донякъде ще липсва ексцентричността на кралицата. Тя така и не отказа цигарите, за разлика от повечето си сънародници. Открито се обявява за противник на интернета и мобилните телефони. През годините Маргрете II имаше много подобно поведение на останалите скандинавски монарси - нейните братовчеди кралят на Швеция и кралят на Норвегия. Пресата понякога ги нарича "монарси на велосипеди". Не защото толкова обичат колоезденето, а защото не са претенциозни, често се срещат с гражданите и имат усет за новото време. Техните престолонаследници се ожениха за хора от простолюдието и пращат децата си в обществени училища. Самата Маргрете много обича балета, често ходи да гледа представления и от години е дизайнер на костюми и декори.

"Чудесно е, когато ги виждам на сцената. Когато ги гледам да използват костюмите и декорите ми. Аз вече съм много стара жена, но това ме кара да се чувствам млада", заявява Маргрете II.

Новият крал Фредерик X е на 55 г. Известен е като умерен и земен човек, фен на рок музиката. Когато той сложи короната, 18-годишният му син Кристиан ще стане първи в редицата престолонаследници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай