Кралят на Испания лиши сестра си от титла

Кралят на Испания лиши сестра си от титла | StandartNews.com

Инфанта Кристина вече не е херцогиня на Палма де Майорка

Испанският крал Фелипе VI лиши сестра си Кристина и съпруга й Иняки Урдангарин от титлите им на херцогиня и херцог на Палма де Майорка. Двойката е заплашена от съд по обвинения във финансови измами.

Решението на краля за отнемане на титлите не е необмислено или спонтанно, посочва испанската агенция ЕФЕ. Инфанта Кристина и съпругът й са заподозрени във финансови измами, които могат да ги заведат на подсъдимата скамейка. Според прокуратурата обществената организация "Институт Ноос", в чието ръководство са участвали бившият национал по хандбал Урдангарин и бившият му бизнес партньор Диего Торес, е била само прикритие за получаване на големи суми от бюджета на Балеарските острови и Валенсия и последващото им присвояване от група лица. Институтът е завишавал стойността на договорите си с местните власти за различни спортни проекти, а след това е прехвърлял получените пари по сметки на търговски компании. Една от тях е била "Айзоон", чиито съсобственици са били инфантата и съпругът й. Според оценки по този начин са били присвоени над 6 млн. евро.

Прокуратура на Балеарските острови иска за Урдангарин 19,5 години затвор. Обвинението смята, че инфантата е била съучастник във финансовите схеми и затова трябва да бъде осъдена на 8 години затвор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай