Крал Чарлз облича одежди на прадядовците си

Крал Чарлз ще носи и "Colobium Sindonis" на дядо си - бяла ленена туника, както и неговия колан за меч

Крал Чарлз облича одежди на прадядовците си | StandartNews.com

Воден от своите непоклатими принципи за опазване на околната среда, британският крал Чарлз Трети ще облече за коронацията си одежди, които вече носени от неговите предшественици, вместо да си поръча нови, предават медиите. Бъкингамският дворец съобщава, че Чарлз ще използва отново някои облекла, които са се появявали на коронациите от 1821 г. насам. Сред тях ще бъде и коронационната ръкавица, изработена за неговия дядо Джордж Шести.

"Имаме прекрасен, екологичен крал, който използва нещо повторно, вместо да си купи нова ръкавица", каза Дебора Мур, главен изпълнителен директор на компанията "Dents", изработила ръкавицата със златна бродерия за коронацията на Джордж Шести през 1937 г., както и ръкавицата за коронацията на кралица Елизабет Втора.

По време на церемонията ръкавицата, изработена от бяла кожа и бродирана с позлатена метална нишка, се поставя на десницата на монарха като напомняне, че суверенът трябва да проявява кротост при събирането на данъци.

Крал Чарлз ще носи и "Colobium Sindonis" на дядо си - бяла ленена туника, както и неговия колан за меч, като по този начин отново ще избегне традицията да си поръча нови.

Други регалии, които той ще облече по време на службата, са с корени отпреди 1000 години - от времето на неговите нормандски предшественици, предава БТА. Те включват "супертуника" - връхна дреха от златна коприна с ръкави и цяла дължина. Тя е била изработена за коронацията на крал Джордж Пети, прадядото на Чарлз и е носена от следващите монарси, включително и от Елизабет Втора. Върху нея Чарлз ще облече императорската мантия, ушита от златотъкан плат и първоначално изработена за коронацията на Джордж Четвърти през 1821 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай