Крал Фелипе обеща да слуша народа (ОБЗОР)

Новият владетел обеща да е реформатор, смая с нежност към семейството си

Крал Фелипе обеща да слуша народа (ОБЗОР) | StandartNews.com

Сепаратисти не ръкопляскаха на коронацията му, испанците ликуват по улиците

Мадрид. Новият испански крал Фелипе Шести положи вчера клетва пред народа и конституцията и обеща да се вслушва в хората, да ги разбира, да се съветва с тях и да защитава обществения интерес, съобщава Би Би Си.

По закон Фелипе пое поста още в полунощ, но официалната му коронация бе вчера сутринта в долната камара на испанския парламент. Няколко минути преди полагането на клетва бившият крал Хуан Карлос му предаде червения си пояс - символ на ролята на краля като главнокомандващ въоръжените сили на Испания. Самата церемония бе скромна на фона на икономическата криза, от която страдат испанците, и бе под формата по-скоро на прокламация, отколкото на коронация. Новият крал се закле и обеща да опазва конституцията. След това председателят на долната камара на парламента Хесус Посада го провъзгласи за крал и обяви "Да живее Испания! Да живее кралят!".

Последна реч на монарха пред парламента, в която той посочи, че има големи надежди за бъдещето на Испания и призова за единство. "В мен ще откриете лоялен държавен глава, който е готов да слуша и разбира, да предупреждава и съветва, както и да защитава обществения интерес по всяко време", каза Фелипе. "Монархът иска да е близо до гражданите", добави той. "Гражданите на Испания с право настояват фундаментални етични принципи да управляват обществения живот. Кралят трябва не само да бъде пример, но и да служи на всички граждани на Испания", каза още новият монарх. И подчерта, че застава начело на "реновирана монархия за едно ново време".

В речта си пред парламента Фелипе отдаде почит и на баща си, като подчерта неговата роля в "помиряването на испанците" след диктатурата на Франсиско Франко. "Едно изключително управление днес става част от нашата история", каза новият испански крал.

Речта на Фелипе бе посрещната с аплодисменти от депутатите от долната камара. Изключение направиха само каталунският лидер Артур Мас и лидерът на баското правителство Иниго Уркулу, които присъстваха, но не ръкопляскаха, посочва Би Би Си. На церемонията не присъстваха чуждестранни лидери или кралски фамилии.

След прокламацията крал Фелипе, кралица Летисия и дъщерите им Леонор и София преминаха по улиците на Мадрид с автомобил, след което се появиха на балкона на кралския дворец, за да поздравят поданиците си. След това се очакваше кралското семейство да отпразнува предаването на властта с прием. Според източници на Би Би Си на него не е била поканена една от сестрите на Фелипе - инфантата Кристина, която бе замесена в корупционен скандал.

Междувременно в центъра на Мадрид се проведе протест срещу коронацията на Фелипе VI, съобщи агенция Europa Press. На централния площад "Пуерта дел Сол" се събраха около 200 души с искане за референдум за бъдещето на испанската монархия. Демонстрантите вееха флагове на Испанската република и скандираха "Утре Испания ще бъде република", "Искаме да решим" и "Фелипе, кой гласува за теб?". На някои от протестиращите устата им бе залепена с ленти, на които пишеше "Свобода". За реда по време на коронацията на новия крал се грижеха 7000 полицаи и военни. Трима души бяха задържани, след като се опитаха да попаднат в района, където преминаваше кортежът с монарха.

Вече подготвят 8-годишната Леонор за трона

От вчера 8-годишната Леонор де Бурбон, голямата дъщеря на новия испански крал Фелипе Шести, е най-младата престолонаследничка в Европа, съобщава АФП.

Досега за такава се сочеше голямата дъщеря на холандския крал Вилем-Александър Катарина, която е на 10 години.
С абдикирането на дядо й крал Хуан Карлос и възкачването на престола на баща й, Леонор престава да бъде "инфанта", за да се превърне в принцеса на Астурияс и може би някой ден в кралица на Испания.

Може да се каже, че малката принцеса е и печелившият коз за една кралска фамилия, чиято популярност беше подложена на изпитание заради скандалите, свързани с крал Хуан Карлос и май-малката му дъщеря Кристина.
На 2 май Леонор направи първата си публична поява. В светла жилетка и зелена пола панталон, тя стоеше права със сестра си до баща им, облечен в униформа на военновъздушните сили по време на военна церемония.

Според приближени до кралския двор Леонор е интелигентно дете, много активно, но уравновесено. Тя говори свободно английски, език, на който кралица София, която е от гръцки произход, общува със семейството си и който Леонор е научила от гувернантката си англичанка и в частното училище "Санта Мария де Росалес", което посещава.
Подобно на баща си, по-късно тя ще трябва да премине през курс на военно обучение и на 18 години да се закълне във вярност пред краля и конституцията.

От известно време насам на момиченцето обясняват кое е, кои са родителите му и неговите баба и дядо и каква е ролята им в страната. Тя е наясно с всичко това, но все още е много малка.

Пътят, който трябва да извърви, преди да се изкачи на престола, е твърде дълъг. Баща й ще трябва да уталожи страстите в една монархия, оспорвана от все по-голяма част от испанците.

Освен това в случай на раждането на момче в семейството съгласно конституцията на страната Леонор ще трябва да отстъпи правото си на първа престолонаследничка.

Премиерът пожела монарх на надеждата

Испанският премиер Мариано Рахой пожела монарх на надеждата и хармонията в статия, публикувана в няколко испански медии, съобщи ЕФЕ.

В коментара си той посочва, че предаването на трона изпраща послание на хората във и извън Испания, че институциите на страната са стабилни и солидни. То показва и че испанската конституция може да гарантира мира, свободата и прогреса, пише Рахой.

Премиерът отчита огромните промени и напредък, настъпили по време на управлението на крал Хуан Карлос. Бившият вече крал бе "опора на стабилността" и "двигател на прогреса", посочва премиерът. Той също така е наречен "посланик и защитник на Испания по света".

Фелипе VI пък е "човек на времето си, способен да направи връзка с чувствата и тревогите на новите поколения испанци", посочва премиерът.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай