Краен срок Украйна да се изплати на Русия за газа

Краен срок Украйна да се изплати на Русия за газа | StandartNews.com

Москва. Крайният срок, в който украинската компания „Нафтогаз" трябва да плати 2 млрд. долара от задълженията си за доставен руски газ, изтича днес.

Поради напрегнатата обстановка еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер и представителите на Русия и Украйна се събират този следобед в Берлин за трети кръг преговори по въпроса за доставките на руски газ.

От руска и украинска страна ще преговарят министрите Александър Новак и Юрий Продан, като шефът на „Газпром" също заяви участие.

Крайният срок бе определен при предишната тристранна среща на 26 май в Берлин, когато бе предложена компромисна схема за уреждане на ситуацията с украинския дълг за руски газ.

До края на седмицата „Нафтогаз" трябва да преведе на „Газпром" двата милиарда долара, покривайки частично дълговете си за вече доставен газ, а не по-късно от 7 юни – да внесе още 500 млн. долара като предплата за юнските доставки, предвижда компромисната схема.

Русия заяви готовност да продължи преговорите, включително и да направи евентуална отстъпка за Киев, ако първото плащане бъде направено в срок.

Ако „Нафтогаз" не спази схемата от берлинската среща, „Газпром" ще спре доставките на газ за Украйна на 3 юни.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко обяви, че Украйна няма да купува руски газ заради високите цени.

Вместо това страната се надява на реверсивни доставки от Европа и на втечнен природен газ от САЩ..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай