Г-7 - кой за какво ще плаща?

Най-богатите страни в света представят сметката

Г-7 - кой за какво ще плаща? | StandartNews.com
  • Външните министри на Г-7 направиха генерална репетиция за срещата на върха в Хирошима
  • Най-богатите страни в света представят сметката

Тридневна среща на външните министри на най-богатите демокрации в света (Г-7) се проведе  от 16 до 18 април в японския планински курорт Каруидзава. Цел на тази сбирка бе да се разгледат и обсъдят всички големи проблеми на света, а държавите да се подготвят да им противодействат. Резултатът бе документ, подготвен като образец за световните лидери, който да използват на срещата на върха на Г-7, която ще се проведе в Хирошима следващия месец.

  • Войната в Украйна и руската ядрена риторика

Външните министри от Г-7 отправиха строго предупреждение към държавите, които предоставят или мислят да предоставят помощ на Русия за инвазията ? в Украйна, като също така демонстрираха обединен фронт срещу Китай, чиито "военни дейности" по море осъдиха.

Ръководителите на дипломацията на седемте най-развити индустриализирани страни в света обещаха да накарат държавите, които подпомагат Русия във войната й срещу Украйна, да платят "висока цена" за това.

Министрите също така обещаха да продължат да "засилват" санкциите срещу Русия и да удвоят усилията си за предотвратяване на заобикалянето им от трети страни.

В заключителната декларация от срещата се определят като неприемливи "безотговорната ядрена риторика" на Русия и нейната заплаха за разполагане на оръжия в Беларус.

"Всяко използване на химически, биологични или ядрени оръжия от страна на Русия ще бъде посрещнато с тежки последици", подчертаха те.

Миналия месец руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще разположи на територията на своята съседка Беларус т.нар. тактически ядрени оръжия с по-малък обсег на действие. Москва твърди, че е била принудена да предприеме тази стъпка заради разширяването на военния алианс на НАТО към границите на Русия.

"Припомняме съвместното изявление на петте ядрени сили от 3 януари 2022 г. относно предотвратяването на ядрената война и надпреварата във въоръжаването и потвърждаваме отново, че ядрената война не може да бъде спечелена и не трябва да бъде започвана. Призоваваме Русия да потвърди - на думи и с дела - принципите, залегнали в изявлението", се казва в съвместното изявление на външните министри.

Тъй като държавните глави на Г-7 трябва да се срещнат през май в Хирошима, чиято история е дълбоко белязана от атомната бомба, хвърлена от САЩ над града през 1945 г., съвместното изявление на първите дипломатите отделя значително място на ангажимента на групата за "увеличаване на усилията за разоръжаване и неразпространение" за "по-безопасен и по-стабилен свят".

Японският премиер Фумио Кишида, който е избран в парламента именно от Хирошима, вече изрази желанието си да обсъди там с колегите си възможността за "свят без ядрени оръжия".

  • Сегашното изявление на топ дипломатите обаче съдържаше малко нови моменти по

въпроса, отбелязвайки само "настоящата напрегната среда в сферата на сигурността". Декларацията на Г-7 призовава цялата международна общност за "прозрачност" по отношение на ядрените оръжия, приканвайки Русия да спазва мораториума върху ядрените опити, който е подписала.

"Оставаме решени да засилим санкциите срещу Русия, да ги координираме и да ги прилагаме изцяло", се казва също в комюникето. "Не може да има безнаказаност за военни престъпления и други жестокости, каквито са руските нападения срещу цивилни граждани и жизненоважна гражданска инфраструктура", заявиха министрите.

Те се договориха да продължат да оказват максимална подкрепа на Украйна. "В момент, когато Украйна се готви да започне контранастъпление, за да си върне териториите ..., ние подкрепяме Украйна", подчерта държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

  • Другите кризи по света

Макар дискусиите да бяха подчертано доминирани от войната на Русия в Украйна и амбициите на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион, външните министри от Г-7 засегнаха и много други глобални политически въпроси и кризи.

Те предупредиха Северна Корея да се "въздържа" от нови ядрени опити и изстрелвания на балистични ракети.

Министрите "остро осъдиха" боевете, които бушуват от събота в Судан и призоваха за тяхното "незабавно прекратяване" в момент, когато сблъсъците между редовната армия и мощна паравоенна сила вече са отнели живота на близо 200 души, по данни на ООН.

Дипломатите поискаха също "незабавно" премахване на "недопустимата" забрана афганистански жени да работят за неправителствени организации и ООН, въведена този месец от правителството на талибаните в Афганистан.

  • Остър тон спрямо Китай

Страните от Г-7 - Франция, Япония, САЩ, Канада, Германия, Италия и Великобритания - предупредиха Пекин във връзка с военните му амбиции в Южнокитайско море и подчертаха непроменената си позиция по отношение на Тайван, въпреки полемиката, предизвикана от неотдавнашните забележки на френския президент Еманюел Макрон.

По време на посещението си в Китай в началото на април френският президент каза пред медиите, че Европа не трябва да бъде въвличана в "кризи, които не са (нейни)", имайки предвид Тайван, а това раздразни някои съюзници на Франция преди срещата в Каруидзава.

"Няма промяна в основните позиции на държавите членки на Г-7 относно Тайван", уверяват в съвместната си декларация първите дипломати на групата, определяйки като "абсолютно необходимо" поддържането на мира и стабилността в Тайванския проток.

През трите дни на преговорите в Япония френската външна министърка Катрин Колона и нейните колеги се опитаха да сведат до минимум различията си и съвместното им изявление възприема остър тон към Пекин.

В текста на изявлението се отбелязва "безпокойството" на Г-7 относно "непрекъснатото и ускорено разширяване на ядрения арсенал на Китай" и се призовава Пекин да работи за "стабилност чрез по-голяма прозрачност" по отношение на ядрените му оръжия.

Блинкън увери, че никога не е виждал такова "голямо сближаване" на възгледите в Г-7 по отношение на Китай и Тайван.

Без да споменава изрично Китай, съвместната декларация обещава засилване на сътрудничеството срещу "икономическата принуда", състояща се в ограничаване на външната търговия или чуждестранните инвестиции по политически подбуди.

Предупреждението да не бъде подкрепяна Русия във войната ? в Украйна, пак без да се споменава Китай обаче, само по себе си отразява многократните предупреждения на западни служители към Пекин срещу доставката на оръжие на Русия.

  • Китай отвръща на "арогантното" отношение

Китай разкритикува изявленията, направени на срещата на външните министри от Г-7, в които те осъдиха китайската милитаризация в региона.

Говорителят на министерството на външните работи на Китай Ван Вънбин каза на пресконференция в Пекин, че външните министри на страните от Г-7 "грубо са се намесили във вътрешните работи на Китай и злонамерено са оклеветили и очернили Китай".

"Изявленията бяха изпълнени с арогантност, предразсъдъци и лоши намерения за потискане на Китай", допълни той и заяви, че Китай е протестирал пред домакина на срещата Япония.

Той каза, че Тайван е свещена и неразделна част от китайската територия, а за да има мир в Тайванския проток, трябва стремежите за независимост на острова да бъдат отхвърлени. Хонконг, Тибет и Синцзян също са изцяло "вътрешна работа" на Китай, която не позволява намеса отвън, допълни Ван.

Настоящата ситуация в Източнокитайско и Южнокитайско море като цяло е стабилна. Китай се придържа към Устава на ООН и основните правила на международното право, заяви Ван Вънбин. Той допълни, че страните от Г-7 трябва "да се откажат от мисленето си, останало от Студената война, и от идеологическите си пристрастия".

Що се отнася до притесненията на страните от Г-7, свързани с разширяването на ядрения арсенал на Китай, Ван каза, че Китай притежава само "минималното количество, необходимо за националната сигурност".

Външните министри от Г-7 разкритикуваха и териториалните претенции на Китай и милитаризацията в Южнокитайско море и предупредиха срещу използването на военна сила срещу Тайван. Нарушаването на човешките права в Китай - особено в Тибет и Синцзян - също беше разкритикувано.

Китай призова нидерландски представители да се откажат от манталитета от времето на Студената война и да спрат да разпространяват наратива за "китайска заплаха", съобщи Ройтерс, като цитира Ван Вънбин, говорител на китайското външно министерство.

Ван отправи този призив в отговор на доклад на нидерландското контраразузнаване, в което Китай се определя като "най-голямата заплаха" за икономическата сигурност на страната.

Говорителят добави, че комюникето след срещата на външните министри на Г-7 се намесва грубо във вътрешните работи на Китай и злонамерено клевети и дискредитира Пекин. Китайските власти са отправили силни възражения и към Япония, която беше домакин на срещата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай