Ковид-19 обрича на глад най-древната професия

Коронавирусът удря все по-неочаквани сектори от световната икономика, проститутките трябва да избират между храна и лекарства

Ковид-19 обрича на глад най-древната професия | StandartNews.com

Коронавирусът удря все повече и все по-неочаквани сектори от световната икономика и проституцията е сред най-засегнатите от тях. Но някои нови данни показват, че не само препитанието на хората на улицата е поставено под риск, но и тяхното здраве от далеч по-опасния вирус ХИВ.

Африка е континентът, на който проституцията е най-разпространена в света, тъй като възможностите за изкарване на прехраната там са по-малки от развитите континенти, каквито са Европа, Северна Америка и Азия. Само в Руанда има данни за повече от 12 000 проститутки„ при условие, че страната е с население едва около 12 млн.

COVID-19 утежни още повече живота на търговците на любов, защото ограниченията държат клиентите им настрана поради рисковете от разпространение на новия вирус.

Здравното министерство в Руанда води статистика в този сектор и данните от 2016 г. показват, че 45.8% от проститутките са инфектирани с ХИВ. Благодарение на развитието в медицината те могат да продължат да работят относително безопасно, стига да приемат нужните лекарства и да държат на безопасния секс. Оказва се обаче, че 16 на 100 от ХИВ позитивните трябва да избират между храната и лекарствата - невъзможен избор, който става особено лесен, когато се взема на празен стомах.

„Пандемията ми отне голяма част от клиентите - разказва 25-годишната проститутка Миньоне пред AP, която е една от многото със СПИН. - Когато съм гладна, лекарствата срещу ХИВ ми причиняват болка, слабост, гадене и дори припадъци. Осъзнавам, че е също толкова опасно и да не взимам лекарствата, защото тогава ще загина.“

Наблюдава се и сериозна дискриминация към сексработниците в Африка. „Отказват им се дарения от храна за разлика от хората в други професии“, казва Вини Бянима - директор на програмата за борба с ХИВ към ООН (UNAIDS). Местните служби отричат за подобна практика, но 26-годишната проститутка Кигали казва, че тя и семейството й са били пренебрегнати, когато са пристигнали първите помощи в ранните дни на извънредното положение. Тя и много други се представят само с малките си имена от съображения за сигурност, като причината не е, че се срамуват от професията си, а от факта, че са заклеймени от властите в собствените си държави.

Целият този проблем създава благотворни условия СПИН да се развива още по-успешно в бездруго сериозно засегнатия континент. СЗО отчита устойчив спад на смъртните случаи през последните няколко години, като през 2018 г. са загинали между 570 000 и 1 100 000 души в света. Новите условия създават риск за тази положителна тенденция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай