Ковчегът на кралицата пристигна в Лондон, първи думи на дъщеря й

Ковчегът ще бъде изложен в британската столица пред обществеността преди погребението ѝ следващата седмица

Ковчегът на кралицата пристигна в Лондон, първи думи на дъщеря й | StandartNews.com

Тленните останки на кралица Елизабет II пристигнаха със самолет на въздушна база западно от Лондон. Той ще бъде изложен в британската столица пред обществеността преди погребението ѝ следващата седмица.

Единствената дъщеря на монарха - принцеса Ан, придружава ковчега.

Той бе изнесен по-рано днес от катедралата "Сейнт Джайлс" в Единбург за последно пътуване през Шотландия до борда на военен самолет, който го откара до Лондон. Под звуците на гайда загърнатият във флаг ковчег премина през шпалир от хора в центъра на града, предава bTV.

Според уебсайта за проследяване на полети Flightradar24 самолетът първо е пътувал на запад до Глазгоу, след което е преминал границата и е прелетял над езерото Уиндърмиър, а после е минал през Манчестър, Стоук он Трент, Бирмингам и Роял Лемингтън Спа.

След като бе свален от самолета, ковчегът бе качен в катафалка и кортежът се отправи към Бъкингамския дворец, където ще бъде посрещнат от членове на кралското семейство.

"Имах щастието да споделя последните 24 часа от живота на най-скъпата ми майка. За мен беше чест и привилегия да я придружавам в последните ѝ пътувания. Свидетел на любовта и уважението, проявени от толкова много хора по време на тези пътувания, беше едновременно смиряващо и възвисяващо".

Това са първите думи на принцеса Ан след смъртта на Елизабет II.

"Всички ние ще споделим уникални спомени. Изказвам благодарност на всеки, който споделя чувството ни за загуба. Може би си припомнихме колко много от нейното присъствие и принос към националната ни идентичност сме приемали за даденост. Също така съм много благодарна за подкрепата и разбирането, предложени на моя скъп брат Чарлз, докато той приема допълнителните отговорности на Монарх", каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай