Петък,

Коронясват Чарлз Трети, премиерът Риши Сунак със съдбовни думи

От: Иван Ангелов, сн. архив -
743
Коронясват Чарлз Трети, премиерът Риши Сунак със съдбовни думи
A
A
A

Великобритания и светът ще станат свидетели днес на първата от 70 години кралска коронация в Лондон.

Министър-председателят Риши Сунак отправи приветстие преди коронацията на крал Чарлз, в което я определи като историческо събитие за нацията, но и демонстрация на нейния модерен характер. Той каза, че никоя друга страна не може да го направи по такъв бляскав начин.

Чарлз и съпругата му Камила ще бъдат короновани в лондонското Уестминстърско абатство, като продължат традиции от около 1000 години, но и ще внесат нови моменти.

Сунак каза, че това ще бъде "момент на изключителна национална гордост".

"Но това не е просто спектакъл. Това е горд израз на нашата история, култура и традиции. Ярка демонстрация на модерния характер на страната ни. И съкровен ритуал, чрез който се ражда нова ера", изтъкна той.

Сунак каза, че церемонията в абатството, където кралете на Англия и Великобритания са били короновани от 1066 г., ще включва представители от всяка вяра за първи път.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Епископът на Кентърбъри сънува кошмари с короната

Чарлз автоматично стана крал след смъртта на майка си кралица Елизабет II миналия септември, но коронацията се смята за изключително символичен момент, който легитимира монарха по публичен начин.

Съботното събитие ще бъде в по-малък мащаб от предишното преди 70 години. Въпреки това коронацията ще бъде пищна. Короната на Свети Едуард, която тежи около 2,2 кг и датира от 1661 г. от управлението на неговия съименник крал Чарлз II, ще бъде поставена на главата на Чарлз III по време на церемонията.

Държавни глави и световни високопоставени лица пристигат в британската столица за коронацията.

Mинистър-председателят Гълъб Донев  представлява България.

Чарлз даде прием в петък за световните лидери, събрали се в Лондон за коронацията му

Той проведе и среща на лидери от Общността на нациите, асоциация на 56 страни, които той също оглавява, като същевременно ще поздрави министър-председатели и кралски представители от 14-те други кралства, където той е държавен глава, включително Австралия и Канада.

Лидерите на Австралия и Нова Зеландия ще се врекат във вярност на крал Чарлз при коронацията му в утрешния ден, въпреки че и двамата са пожизнени републиканци, които не се стесняват да изяснят позициите си.

Бъкингамският дворец публикува поканите за Коронацията на Чарлз Трети и Камила.

От публикацията става ясно, че 2000 души са поканени да присъстват на историческото събитие в Уестминстърското абатство на 6 май.

Титлата на Камила вече ще бъде "кралица", а не "кралица консорт", както досега.

Специална роля в церемонията ще имат 9-годишният принц Джордж и тримата внуци на кралица Камила.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com