Епископът на Кентърбъри сънува кошмари с короната

Какво ще се случи на 6 май 2023 г. в сърцето на Лондон

Епископът на Кентърбъри сънува кошмари с короната | StandartNews.com

Анатомия на една кралска церемония

Какво ще се случи на 6 май 2023 г. в сърцето на Лондон

На 6 май целият свят ще впери поглед в Лондон, където ще се проведе събитие, невиждано от 70 години. Ще бъде коронясан британският монарх Чарлз Трети, който наследи на престола починалата на 96 години негова майка Елизабет Втора. По предварителни планове церемонията, с която Чарлз ще влезе в историята, ще отразява това, което е британската монархия днес - символ на традицията, но и на нововъведенията и на емоциите на настоящия ХХI век.

Заветният ден ще започне с процесия, в която кралят и кралицата ще пропътуват с каляска разстоянието от Бъкингамския дворец до Уестминстърското абатство. Очаква се Кралската процесия да е дълга почти 2 км. 

Церемонията по коронацията започва в 11 ч. местно време (13 ч. българско) и ще продължи около два часа. Ще я ръководи Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби, духовен предстоятел на Англиканската църква. В Англия монархът е и глава на църквата, но това има само церемониално значение.

По време на церемонията кралят ще положи клетва. Текстът й е изготвен през 1688 г., но през годините е претърпял промени. Кралица Елизабет Втора например, по време на церемонията преди 70 години, се закле "да управлява според техните закони народите на Обединеното кралство и на 14-те страни, над които властва Британската корона и да защитава Англиканската църква".

Но в тази церемония ще има известна промяна. За първи път монархът ще произнесе на висок глас кратка молитва, представителите на други вероизповедания ще играят активна роля в събитието, кралицата ще бъде помазана със светото миро пред всички, което също е новост, а пасажи от службата по време на церемонията ще бъдат прочетени на уелски, на ирландски и шотландски келтски езици.

После Чарлз Трети ще седне на трона на крал Едуард Първи - двуметров престол от кестеново дърво от над 700 години. Под него се поставя Камъкът на съдбата, докаран при строги мерки за сигурност от Единбургския замък и превърнал се през вековете в символ на монархията. На трона кралят ще бъде помазан от архиепископа, после ще получи кралските атрибути - мантия, сфера, скиптри, мечове. На главата му ще бъде поставена Короната на Св. Едуард Изповедник, а членовете на кралското семейство ще отдадат почит на монарха. По време на церемонията ще бъде коронясана и кралицата консорт Камила.

Сред новостите по време на церемонията в Уестминстърското абатство ще е и отдаването на почит от народа към краля. По време на този елемент от церемонията Кентърбърийският архиепископ "ще призове всички добронамерени хора в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и в други кралства и територии да отдадат почит в сърцето си и мислите си на техния неоспорим крал и защитник на всички". Така би трябвало да протече коронацията, освен ако Чарлз не е решил да внесе радикални промени в нея.

Чарлз Трети и съпругата му ще потеглят с каляска на Коронационна процесия към Бъкингамския дворец, придружавани от кортеж от 4000 военни в парадни униформи. След това кралското семейство ще се появи на балкона на двореца, за да приветства народа и да наблюдава прелитане на самолети на Кралските военновъздушни сили.

Кои ще са високите гости на церемонията

Над 2200 високопоставени гости - държавни и правителствени глави, членове на правителства, на политически сили, нобелови лауреати, кралски персони, членове на благороднически семейства - са поканени за официалната част. Сред тях ще бъдат президентите на Франция и Германия -  Еманюел Макрон и Франк-Валтер Щайнмайер, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, монарси от Испания, Дания, Нидерландия, Белгия, Швеция, Монако, Япония и Йордания.  Сред гостите ще има и 80 членове на Камарата на лордовете и на Камарата на общините на британския парламент. Поканени са и децата на кралицата консорт Камила - кулинарният критик Том Паркър Боулс и изкуствоведката Лора Лопес, както и първият съпруг на Камила - Андрю Паркър Боулс. Сред гостите, разбира се, ще бъдат и британският премиер Риши Сунак, и съпругата му Акшата Мурти. САЩ ще бъдат представени от първата дама Джил Байдън. Никога американски президент не е присъствал на коронясване на британски монарх, така че сега никой не бива да възприема отсъствието на Джо Байдън като проява на дистанциране на САЩ от Великобритания.

Сред гостите в Уестминстърското абатство има и някои, които породиха полемика. На първо място това е принц Хари, вторият син на Чарлз Трети и покойната принцеса Даяна, който избра да загърби кралските задължения заедно със съпругата си Меган Маркъл и влезе многократно в конфронтацията с кралското семейство. На церемонията Хари идва без съпругата си Меган, която британските медии така и не успяха да заобичат, а мнозина британци я упрекват, че е отдалечила Хари от близките му. 

Освен Меган Маркъл, на церемонията не е поканена Сара Фъргюсън, бившата съпруга на принц Андрю, брата на Чарлз Трети, която популярно наричат Фърги. Миналите гафове на Сара често пъти поставяха кралското семейство в неудобно положение. Сега тя живее с Андрю в Уиндзорското имение.

Кои са ключовите фигури на коронацията

На първо място след Чарлз Трети и съпругата му Камила, които ще бъдат главните действащи лица, другите важни фигури в церемонията са всички членове на британското кралско семейство. Всеки от тях е натоварен с определена роля в церемонията, като се почне дори от мястото, на което всеки един от тях ще стои в Уестминстърското абатство. Сред тези членове са принц Уилям, първороден син на Чарлз Трети и принцеса Даяна и престолонаследник, и съпругата му принцеса Катрин. Трите им деца - принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи. За принц Джордж, който е на 9 години, дори има по-специална роля. Той ще бъде един от четиримата пажове на Чарлз Трети на церемонията. Сред пажовете на кралицата консорт пък са нейните три внучета - Гюс, Луи и Фреди и нейният праплеменник Артър.

Главна роля в церемонията ще има Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби, предстоятел на Англиканската църква. Той ще води самата церемония по коронацията. Уелби, който е бивш кадър от петролната индустрия, вече сподели, че има кошмари във връзка с церемонията, като например, че не може да намери короната точно когато трябва да я постави върху главата на краля.

Генерал-губернаторите, представляващи британската кралска корона в 14-те страни, на които британският крал е държавен глава, също ще имат водеща роля в церемонията. Заедно с премиерите на тези страни те ще влязат първи в Уестминстърското абатство след представителите на различните вероизповедания.

Каква музика ще гарнира церемонията

По време на церемонията по коронацията ще звучат тържествени и добре познати църковни или класически композиции, като "Свещеникът Задок", създадена от Хендел за коронацията на крал Джордж Втори. След това този химн се използва при всяка коронация. Той звучи по време на помазването на краля. Но тази година прочутият композитор Андрю Лойд Уебър бе натоварен със задачата да композира и нов химн за церемонията, наречен Make a Joyful Noise.

Вечерта на 7 май, в неделя, ще има голям концерт в двора на Замъка Уиндзор в чест на новия крал, като в него ще участват италианският тенор Андреа Бочели, пианистът Ланг Ланг, певците Лайнъл Ричи и Кейти Пери. Много британски знаменитости, като Елтън Джон или Спайс гърлс, отклониха учтиво поканата на кралското семейство да участват в концерта, което помрачи донякъде събитието. Зрители на концерта ще бъдат 10 000 британци, избрани чрез жребий. По време на концерта ще бъде отдадена почит на културното наследство на страната и на неговото многообразие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай