Коронавирусът свали цената на петрола

Петролните фючърси вече се търгуват в най-ниски нива от октомври 2019-а година

Коронавирусът свали цената на петрола | StandartNews.com

Петролните фючърси поевтиняват с нови около 3% по време на търговията в понеделник, тъй като разширяващата се епидемия с китайския коронавирус и поставянето под карантина на все повече градове в голямата азиатска държава задълбочават опасенията за намаляване на потреблението на важната енергийна суровина.

Китайската национална здравна комисия предупреди, че се засилва възможността новият коронавирус да се разпространи и инфекциите могат да продължат да нарастват. Засега над 3000 души в Китай са заразени, а повече от 80 са починали. Заразният смъртоносен вирус вече се разпространи извън пределите на Китай в Япония, Южна Корея, Тайвaн, Тайланд, Виетнам, Сингапур, Нела, Франция, Австралия, Канада и Съединените щати.

Опасенията, че една още по-мащабна епидемия ще причини намаляване на търсенето на петрол, провокира спад на фючърсите на петрола Брент с доставка през март с 2,9% към 58,68 долара за барел, а аналогичните фючърси на американския лек суров петрол - с 3,04% към 52,15 долара за барел, съобщава БНР. По този начин петролните фючърси вече се търгуват в най-ниски нива от октомври 2019-а година и след като през миналата седмица те поевтиняха съответно с 6,4% и със 7,5%.

Днешното поредно рязко поевтиняване е факт, въпреки че енергийният министър на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд се опита да успокои пазарите, заявявайки, че наблюдават внимателно развитието в Китай и е уверен, че разпространението на новия вирус ще бъде ограничено. "Пазарите се ръководят предимно от психологически фактори и от крайно негативни очаквания, които са възприети от някои от пазарните участници, въпреки доста ограниченото влияние на коронавируса върху глобалното търсене на петрол", посочи той.

Според него подобен прекомерен песимизъм се беше появил и през 2003 година по време на предишната голям епидемия с вируса SARS, въпреки че тогава тя не доведе до значително намаляване на търсенето на петрол.

Той също така заяви, че е уверен, че кралството и другите членове на Организацията на страните износителки на петрол, заедно с производителите във формата "ОПЕК +", имат способността да реагират и да стабилизират пазара на петрол, ако това е необходимо.

Форматът "ОПЕК +", който включва Русия и други производители извън петролния картел, се договориха преди време да намалят допълнително съвместното производство с 500 000 барела на ден до общо 1,7 милиона барела дневно от началото на настоящата година до края на месец март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай