Спор за Китайско море. Какви са амбициите на Пекин

Започна срещата на върха в Джакарта

Спор за Китайско море. Какви са амбициите на Пекин | StandartNews.com

Започна срещата на върха между лидерите на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН)  в Джакарта,  Индонезия. По време на нея те ще опитат да постигнат консенсус относно кризата в Мианма и ще обсъдят безпокойствата си относно претенциите на Пекин в Южнокитайско море, предадоха световните агенции. Срещата на върха на АСЕАН започна в 10 ч. местно време.

"Бъдещите предизвикателства са все по-сложни заради конкуренцията на големите сили", предупреди в речта си при откриването президентът на страната домакин Джоко Видодо. 

"Страните от АСЕАН се договориха да не служат за посредници на други сили и да сътрудничат с всеки в името на мира и на просперитета", добави той.

АСЕАН е основана през 60-те години на миналия век, за да се противопостави на разпространението на комунизма по времето на Студената война. Организацията приоритизира единството и ненамесата във вътрешните дела на страните членки. Критици на организацията я упрекват за ограничения обхват на действията й по отношение на проблеми, като например кризата в Мианма, където насилието бушува две години, след като военните завзеха властта през 2021 г.

АСЕАН изгони военните лидери на Минама от срещите си на високо равнище и така сега организацията е съставена вместо от 11 от 10 страни. Но държавите членки Индонезия и Тайланд имат различен подход относно разрешаване на кризата в Мианма. Индонезия иска всички страни в конфликта в Мианма да участват в прокарване на план за мир, предложен от АСЕАН, докато Тайланд настоява за диалог с военните лидери на Мианма.    

Проект на финално комюнике от срещата на върха, до който е получила достъп Франс прес, показва, че разделът за Мианма е празен, което пък е индикация, че конесенсус относно кризата в тази страна няма.

АСЕАН и хунтата в Мианма подписаха през 2021 г. план в пет точки, целящ да сложи край на насилието и да постави началото на дискусии между военните и поддръжниците на свалената от тях демократична лидерка Аун Сан Су Чжи. Но хунтата пренебрегна до голяма степен това предложение и остана глуха за критиките от страна на международната общност, отказвайки да сложи край на насилието и да поднови преговорите за мир с опозицията.

Министрите на външните работи на АСЕАН вчера направиха пълен преглед на прилагането на предложения мирен план, съобщи индонезийската външна министърка Ретно Марсуди.

В първия ден от срещата на върха на АСЕАН президентът на  Филипините Фердинанд Маркос-младши заяви, че страната му е готова да председателства организацията през 2026 г. -  една година по-рано от планираното и заменяйки Мианма, предадоха световните агенции. Според правилата председателството на АСЕАН е ротационно и едногодишно и страните членки на организацията се редуват по азбучен ред. След Индонезия, от следващата година председателството се поема от Лаос, а през 2025 г. от Малайзия. През 2026 г. трябваше да бъде ротационен председател Мианма, но това създаваше рискове организацията  да се превърне  в заложник на кризата в тази страна. Филипините трябваше да са ротационен председател едва през 2027 г.

Освен Мианма, на срещата на върха на АСЕАН се дискутират и амбициите на Пекин в Южнокитайско море.  Пекин има претенции върху почти цялата територия. Неотдавна Китай публикува и нова карта, на която морските територии, върху които тя има претенции, се припокриват с териториите на няколко страни от АСЕАН и това породи реакция на някои държави членки на организацията, от Индия до Малайзия, минавайки през Виетнам и Филипините.

На срещата на върха лидерите на АСЕАН ще изразят безпокойството си относно сериозните инциденти и дейности в Южнокитайско море и относно отвоюваните от морето на зони там. Те ще разкритикуват действията, които са довели до нарастване на напрежението и които биха навредили на мира, стабилността и сигурността в региона.

Лидерите на АСЕАН ще обявят и че си дават срок до 2026 г. да приключат преговорите по Поведенчески кодекс, който цели да намали напреженията в Южнокитайско море.

В Джакарта в четвъртък ще се проведе и паралелната среща на върха на Източна Азия, в която пък участват 18 държави от този регион, сред които САЩ, Китай, Япония, Индия и Русия. Но от този форум ще отсъстват президентите на САЩ, Русия и на Китай. Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, премиерът на Китай Ли Цян и руският външен министър Сергей Лавров ще участват в тази среща вместо лидерите на трите страни, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай