Комик без опит стана президент на Гватемала

Комик без опит стана президент на Гватемала | StandartNews.com

Бивш телевизионен комик, който няма нито ден управленски или административен опит, бе избран за президент на Гватемала, предаде Би Би Си. Джими Моралес получи 72% от гласовете на балотажа в неделя, побеждавайки бившата първа дама Сандра Торес, която за мнозина е част от недолюбвания политически елит на страната. Торес призна поражението си още преди всички бюлетини да бъдат преброени. Президентските избори се състояха месец след оставката и ареста на президента Ото Перес Молина, който бе обвинен, че е ръководил престъпна мрежа от политици и митничари. За много избиратели Джими Моралес е глътка свеж въздух и ново начало след масовите протести, довели до свалянето на Молина.

"Като президент аз получих мандат от гражданите в Гватемала да се боря срещу разяждащата ни корупция. Бог да ви благослави и благодаря", каза Моралес.

Неговата партия Фронт на националното единение прокарва идеи, които за мнозина изглеждат ексцентрични. Не е ясно как новият президент ще ограничи престъпността и корупцията, ще намали емиграцията и ще изпълни обещанията си да раздаде милиони смартфони на децата и да оборудва учителите с GPS устройства, за да е сигурно, че те наистина ходят на работа и са в час. След като 14 години забавлява гватемалците по телевизията, Моралес се оттегли в края на миналата година и през април шансовете му да победи бяха нулеви, но след скандала, помел президента Молина, популярността му бързо нарасна. "Гватемала не е комедия", предупреждаваше Сандра Торес и напразно обясняваше на избирателите, че страната се нуждае от опитен лидер, а не от обещаващ чудеса комик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай