Кои се качват на частния космически полет

Готов е екипажът на Спейс екс

Кои се качват на частния космически полет | StandartNews.com

Частният космически полет със "СпейсЕкс" на американски милиардер Джаред Айзакман е запълнен - двете свободни места бяха заети от учителка-изследовател и от инженер, съобщи Асошиейтед прес.

Кои са авантюристите? Шан Проктър - преподавателка в колеж от щата Аризона и инженерът Крис Семброски - бивш военнослужещ от Еверет, Вашингтон ще се присъединят към спонсора на полета Джаред Айзакман и още една пътничка за тридневна космическа разходка тази есен.

Айзакман ръководи компанията за кредитни карти "Шифт4 Пеймънтс" в Алънтаун, Пенсилвания и покрива разходите по първия частен полет на "СпейсЕкс", като и набира средства в полза на Детската изследователска болница "Сейнт Джуд" в Мемфис, щата Тенеси.

Капсулата на "СпейсЕкс" с космическите туристи на борда ще бъде изстреляна на височина 540 км не по-рано от средата на септември. Тя би трябвало да достигне височината на телескопа "Хъбъл" и да е със 120 км по-високо от Международната космическа станция.

Айзакман, който е на 38 години, е пилот и ще е командир на полета. Той не разкрива колко ще му струва мисията.

Преди месец стана ясно, че един от космическите туристи ще е Хейли Арсено, на 29 години. Тя работи като лекарски асистент в болница "Сейнт Джуд", където е лекувана като дете от рак на костите.

Проктър, която е на 51 г., спечели сред 200 конкуренти мястото, запазено за клиент на компанията на Айзакман. Независимо жури избра създаденият от нея уебсайт Space2inspire.

Семброски, на 41 г. направил дарение и се включил в лотарията, но не бил избран при разиграването на случаен принцип. Изтеглен бил негов приятел, който обаче се отказал от полета по лични причини и предложил мястото на Семброски.

.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай