КНДР заплашва Южна Корея и предупреждава САЩ

КНДР заплашва Южна Корея и предупреждава САЩ | StandartNews.com

Северна Корея е готова да атакува южнокорейските пропагандни високоговорители на границата между двете държави, предава БГНЕС.

Миналата седмица след инцидент с ранени на границата нейни войници Южна Корея за пръв път от 11 г. задейства високоговорители със съобщения, насочени срещу политиката на Пхенян. Според КНДР това представлява обявяване на война и ако Сеул откаже да изключи високоговорителите ще последват севернокорейски военни удари.

Заплахите идват в момент на повишено напрежение на Корейския полуостров в резултат на атака с противопехотни мини, отговорността за която Южна Корея хвърли на северната си съседка и съобщението за предстоящи съвместни военни учения САЩ-Южна Корея - всичко това на фона на отбелязването на 70-годишнината от освобождаването на полуострова след капитулацията на Япония през 1945 г.

Южна Корея нареди през седмицата подновяването на пропагандната война по демаркационната линия между двете държави в отговор на експлозията на противопехотни мини на 4 август, при които двама от нейните войници бяха осакатени.

Чрез агенция КЦТА Пхенян опроверга да има каквото и да било общо с експлозиите и ултимативно поиска Южна Корея да спре пропагандната война, заплашвайки с военни действия под формата на "слепи удари".

Северна Корея, която притежава ядрено оръжие заплаши и САЩ с "много мощен военен отговор", ако съвместните военни маневри, предвидени да започнат в понеделник, не бъдат отменени. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай