Ключови думи на ЕС! Как ще се обучават африканските армии

Военно учение в района Сахел

Ключови думи на ЕС! Как ще се обучават африканските армии | StandartNews.com

Силно безпокойство изразиха външните министри на ЕС днес. Това се случи заради нарастващият брой военни преврати в Африка, докато блокът подготвя санкции срещу хунтата в Нигер, която преди месец свали избраното правителство, предадоха Асошиейтес прес и БТА.

Вчера богатата на петрол страна Габон стана единадесетата държава в Централна или Западна Африка, в която през последните три години е извършен военен преврат. ЕС, с изключение на Франция, не е обучавал габонските въоръжени сили, но финансираше и обучаваше войските в Мали и Нигер.

Военното обучение бе концентрирано основно в нестабилния регион Сахел, за да се бори с екстремизма и най-вече с ислямистки групировки като "Ал Каида". Много европейски страни са разтревожени, че нестабилността в Африка ще накара много хора да напускат страните си, а 27-членният блок вече е раздвоен по въпроса как да се справи с големия брой мигранти, пристигащи на континента.

"Ясно е, че нещата не вървят добре, като се имат предвид зачестилите военни преврати и присъствието на "Вагнер" в Централноафриканската република, Мали и Буркина Фасо", заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

"Трябва да преценим подхода си към Африка предвид случилото се", заяви ирландският министър на външните работи Михол Мартин.

Пред репортери в Толедо, Испания, където се срещнаха външните министри от ЕС, Мартин каза, че обучението и подкрепата на армиите в Африка, които по-късно могат да се обърнат срещу своите правителства, "представляват много сериозна дилема".

Много министри побързаха да кажат, че Африка трябва да бъде двигател за справяне със собствените си предизвикателства. Според тях в Нигер е важно да се подкрепи западноафриканският блок ЕКОВАС. В срещата им участваха висш служител на ЕКОВАС и нигерският външен министър в изгнание.

Италианският министър на външните работи Антонио Таяни предупреди, че прибягването до сила "би било бедствие".

"Да имаме война в Нигер означава много хора да напуснат страната, както в Судан", заяви Таяни и отбеляза, че всяка "нестабилност в Африка поражда риск от незаконна миграция". По думите му Русия също представлява опасност.

"Руснаците не стоят зад преврата в Нигер, но ще използват ситуацията и нестабилността за нова колонизация. Китай ще направи същото. Но в момента руснаците са много опасни, дори без "Вагнер".

Междувременно военните, които извършиха вчера преврат в Габон, обещаха днес да изпълнят всички вътрешни и международни ангажименти на страната, предаде Франс прес.

Представител на хунтата, който направи изявление по държавната телевизия, се обърна специално към чуждестранните кредитори и партньорите в областта на развитието.

Командващият Републиканската гвардия генерал Брис Олиги Нгема, който снощи бе провъзгласен за "преходен президент" на Габон, ще положи клетва в понеделник, 4 септември, пред Конституционния съд. Той ще създаде постепенно преходни институции, каза още говорителят на хунтата полковник Улрих Манфумби Манфумби.

Габонската опозиция от своя страна поиска от поелите властта военни да признаят победата на нейният кандидат на произведените в събота президентски избори Албер Ондо Оса. Централната избирателна комисия обяви за победител президента Али Бонго.

Вчера сутринта превратаджиите обаче обявиха, че не признават официалните резултати.

Съветът за мир и сигурност на Африканския съюз междувременно се събра на извънредно заседание, за да обсъди ситуацията в Габон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай