Ключова среща. Ердоган и Мицотакис в Ню Йорк

При двете страни съществуват различия

Ключова среща. Ердоган и Мицотакис в Ню Йорк | StandartNews.com

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и президентът на Турция Реджеп Ердоган се срещнаха в Ню Йорк. Тя се състоя с цел подобряване на гръцко-турските отношения и процеса за изграждане на доверие.

Премиерът Мицотакис заяви пред медиите, че двете страни имат големи различия по въпроси като морската зона в Егейско море и Източното Средиземноморие, но това не означава, че Атина и Анкара трябва да бъдат агресивни в отношенията си.

Въпреки съществуващите проблеми има сфери, в които двете страни могат да си сътрудничат успешно. 

Гръцката държавна телевизия ЕРТ предаде, че е проведена ключова среща на четири очи в търсене на пътища за намаляване на напрежението в Егейско море.

Не са постигнати конкретни споразумения, защото проблеми, които съществуват от 40 години, не могат да се решат бързо, каза Мицотакис на среща с представители на гръцката диаспора в Ню Йорк.

Двамата лидери са готови да продължат преговорите през декември в Солун на правителствена среща.

Медиите в Атина цитират и турския президент, който казва, че двете страни са приятели и никога не са воювали в противоположни лагери.

Според политически анализатори в Гърция срещата и атмосферата показва желание от двете страни да се изгради доверие в отношенията, което е предпоставка за постигане на решение за различията между политиките на двете съседни страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай