Китайският президент разговаря поотделно с Путин и Обама

Китайският президент разговаря поотделно с Путин и Обама | StandartNews.com

Форталеза. Китайският президент Си Цзинпин проведе два последователни разговора с руския си колега Владимир Путин и с държавния глава на САЩ Барак Обама. В Бразилия днес започва двудневна среща на върха на групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка).

„По време на посещението ви преди два месеца в Китай постигнахме серия исторически съгласия за развитието на двустранните отношения и увеличаване на сътрудничество в различни области. През тези два месеца различните ведомства и бизнеса поддържаха консултации и проектите за сътрудничеството се развиват. Доволен съм за това", заяви Си Дзинпин на двустранната среща с Владимир Путин, цитиран от Радио Китай. 

Китай ще се посвети на засилването на ролята на развиващите се държави в международните отношения, обяви Си Цзинпин, цитиран от Ройтерс. В интервю за южноамерикански медии, разпространено от китайското министерство на външните работи, той посочи, че страната му ще се опита да бъде отговорна велика сила и да се бори за правата на развиващия се свят. 

Руският държавен глава каза, че в момента стратегическото партньорство между Русия и Китай се развива интензивно и той не се съмнява в неговия успех. Москва желае заедно с Пекин да работи за планиране на бъдещето сътрудничество и увеличаване на двустранната търговия и мащаба на инвестициите.

Путин на двустранна среща и с Джейкъб Зума

Във Форталеза Владимир Путин проведе двустранна среща и с южноафриканския си колега Джейкъб Зума, предаде ИТАР-ТАСС. Путин предложи на Зума активизиране на икономическото сътрудничество между Русия и Южна Африка. Южноафриканският президент прие предложението на руския си колега да обсъдят съвместни проекти. 

По-рано вчера руският президент проведе разговор с домакина на срещата в Бразилия Дилма Русеф.

Си Дзинпин и Обама обсъдиха Иран и Северна Корея по телефона

В телефонен разговор държавният глава на САЩ Барак Обама и китайският президент Си Дзинпин обсъдиха Иран и Северна Корея, предаде Ройтерс, цитирайки изявление на Белия дом. Американският президент изрази надежда да се види с китайския си колега на срещата на върха на форума Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) в Пекин през ноември.

Обама заяви, че иска двустранните отношения между САЩ и Китай да бъдат дефинирани от по-голямо сътрудничество и конструктивно управляване на различията, се казва още в съобщението.

Разговорът между двамата дойде два дни след Стратегическия и икономически диалог между САЩ и Китай, който предостави възможност за намаляване на напрежението между двете най-големи икономики в света след месеци на спорове по голям брой въпроси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай