Китайският апарат "Юйту-2" изследва камъните на Луната

Пращат снимки от обратната страна на спътника на Земята

Китайският апарат "Юйту-2" изследва камъните на Луната | StandartNews.com

 

Китайският апарат "Юйту-2" изследва камъните на Луната

 

Китайският луноход "Юйту-2" ("Нефритов заек-2") е изследвал камъните на обратната страна на Луната и вече е преодолял 127 м, съобщава Китайското национално космическо управление. Космическият апарат "Чанъе-4" и луноходът "Юйту-2" от началото на януари изследват тази част на луната, като са изчакали лунната нощ в спящ режим и са се задействали на 1 март.

Заради екстремно ниските температури по време на нощния период апаратите влизат в такъв режим, за да съхранят работоспособността си за по-нататъшните експерименти. "След пробуждането си "Чанъэ-4" и луноход "Нефритов заек - 2" работят в нормален режим. Луноходът е изследовал камъните и следите, оставени по повърхността от колелата", се казва в съобщение на ведомството. Съобщава се, че диаметърът на най-големия камък е около 20 сантиметра.

"Чанъэ-4" сутринта на 3 януари осъществи историческото меко кацане на Луната и след няколко часа изпрати първите снимки от обратната й страна. Апаратът се прилуни в кратера Карман, в северозападната част на най-големия известен лунен кратер Басейн Южен полюс — Ейткен. Китайското национално космическо управление обяви прилуняването за абсолютно успешно.

По време на мисията си китайските космически апарати са изпълнили редица задачи, включително първия в историята на човечеството биологичен експеримент за отглеждане на памук на лунната повърхност.

"Чанъэ-4" редовно изпраща снимки от обратната страна на Луната, които са от огромна помощ за учените от цял свят при по-нататъшното изучаване на естествения спътник на Земята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай