Китайка се зарази, въпреки ваксината

Това е първият документиран случай на заразен с коронавирус в Китай от февруари до сега

Китайка се зарази, въпреки ваксината | StandartNews.com

Първият документиран случай на заразен с коронавирус ваксиниран в Китай от февруари досега е диагностициран в четвъртък. Пациентът е медицински работник в болница и е получил две дози ваксина между края на януари и началото на февруари, съобщиха държавните медии, цитирани от БГНЕС.

Жената, идентифицирана с фамилията си Лиу, е работила в карантинното отделение на болница в град Сиан от 4 март и е била отговорна главно за събирането на проби от хора, поставени под карантина, които са били изследвани за коронавирус, съобщава „Health Times”. Вестникът „The People's Daily” - официалният вестник на управляващата комунистическа партия в Китай.

Китай съобщи за случая в четвъртък, което го направи първият случай на заразен ваксиниран регистриран в страната от 14 февруари. „Health Times” цитира съвместна експертна група от провинция Шанси, където се намира град Сиан и съобщава, че Лиу се е заразила след като е била случайно изложена на вируса, докато е работила в карантинната зона на болницата.

Изданието цитира Зенг Гуанг, бивш главен епидемиолог на китайския Център за контрол и превенция на заболяванията, който заяви, че степента на защита на ваксината "не е 100%" и че е "сравнително безопасна”, а не "абсолютно безопасна", но обществеността не трябва да се съмнява в действието на произведената в Китай ваксина само заради този случай.

„Степента на ефикасност на националната ваксина за предотвратяване на тежки случаи в Китай е над 90%, а общата степен на защита е над 70%“, каза Зенг и добави, че болниците с отделения за лечение на коронавирус са райони с висок риск, където ваксинираният медицински персонал не може да бъде 100% защитен от възможността за инфекция. Тридесет и трима служители, работещи в карантинната зона с Лиу са дали отрицателни резултати от PCR тест и са в карантина.

Понастоящем Китай има четири ваксини срещу COVID-19 за обществена употреба, произведени от CanSino Biologics Inc и Института по биологични продукти в Ухан. Национална фармацевтична група Sinopharm, получи одобрение за ваксината си през февруари. Те се присъединяват към ваксината на Sinovac Biotech, също одобрена миналия месец, и друга от пекинското звено на Sinopharm, одобрена миналата година. Петата ваксина, разработена от Института по микробиология на Китайската академия на науките, също беше одобрена за спешна употреба в Китай, съобщиха от института на 15 март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай