Китай засилва сигурността си заради подлсушвания

Китай засилва сигурността си заради подлсушвания | StandartNews.com

Пекин. Китай ще засили сигурността си след твърденията, че американската Национална агенция за сигурност (NSA) е събирала данни на милиони телефонни разговори в Европа и е подлсушвала лидерите на основните съюзници на САЩ, заяви правителството в сряда, предаде Ройтерс.

"Подобно на много други страни, ние сме отделяме специално внимание на тези доклади", заявиха от китайското външно министерство.

"Китай е загрижен за продължаващите разкрития за подслушванията."

"Ние ще предприемем необходимите стъпки, за да осигурим сигурноста на нашата собствена информация", гласи още съобщението.

Ръководителят на NSA защити организацията във вторник, заявявайки, че действа в рамките на закона да спре въоръжени атаки и нарече сведенията, че NSA събира данни за милиони телефонни разговори в Европа, неверни.

Белият дом ограничи някои програми на NSA, включително тази, която е следила мобилния телефон на германския канцлер Ангела Меркел.

Китай не коментира дали те също извършват мащабни подслушвание на отвъдморските телефонни разговори, но силите за сигурност на страната са широко смятани да провеждат подобни операции, поне на вътрешния пазар.

Чуждестранни дипломати казват, че често трябва да оставят своите мобилни телефони и преносими компютри и таблети у дома, когато пътуват до Китай, заради опасенията за китайски наблюдение и хакерство.

Китайското правителство често е обвинявано, особено от страна на САЩ, че подлсушва компютърни мрежи в чужбина, както на компании, така и на държавни ведомства.

Китай последователно отрича обвиненията, заявявайки, че е един от най-големите жертви в света на хакерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай