Китай: Културната революция беше грешка

Китай: Културната революция беше грешка | StandartNews.com

Културната революция беше пълна грешка и повече няма да се повтори, обеща китайският държавен печат, нарушавайки медийно мълчание по повод 50-годишнината от началото й, предаде Франс прес.

Великата пролетарска културна революция започна на 16 май 1966 г. и за десетилетие преобърна радикално китайския политически пейзаж. Тогавашният вожд Мао Цзедун предприе този ход, за да укрепи властта си с цената на рухването на държавата, гоненията на десетки милиони хора и повсеместен хаос.

"Никога няма да допуснем грешка като Културната революция да се повтори", заяви официозът на комунистическата партия в. "Женмин жибао", който не публикува нищо по темата в понеделник, в деня на годишнината. Вчерашната статия осъжда периода като "пълна грешка в теоретичен и практически план".

Културната революция не е тема табу в Китай, но комунистическата партия строго контролира дискусиите по нея, за да не подкопаят те прекалено легитимността на сегашната власт. Мнозина китайски политически наблюдатели и експерти обаче призовават за задълбочен исторически анализ на събитията, без какъвто според тях има опасност подобна катастрофа да се повтори, посочва АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай