Китай и Индия подновиха териториалните спорове

Китай и Индия подновиха териториалните спорове | StandartNews.com

Ню Делхи. Китай призова Индия да не влошяава проблеми на границата, споделяна от двете страни, един ден след като индийския президент посети спорна област и я нарече неразделна част от страната, предаде Ройтерс.

Двете страни, които водеха кратка гранична война през 1962 г., само миналия месец подписаха пакт за да се гарантира, че разликите по мнението им за границата няма да предизвика конфронтация.

Но посещението на индийския президент Пранаб Мукерджи в щата Аруначал Прадеш в отдалечения източен участък от Хималаите, изглежда е провокирало Китай.

"Ние се надяваме, че Индия ще работи заедно с Китай и няма да предприема мерки, които биха могли да усложнят проблема, и заедно можем да защитим мира и сигурността в граничните райони", каза Чин Ганг, говорител на китайското външно министерство, цитиран от агенция Синхуа.

Мукерджи е бил на рутинна визита в Аруначал, която е била част от индийския щат в продължение на десетилетия , и където Индия редовно провежда избори. Но Китай напоследък започна да упреква претенциите на Ню Делхи над територията, наричайки я вместо това Южен Тибет.

Китай предявява претенции към повече от 90 000 кв. км, оспорени от Ню Делхи, в източния сектор на Хималаите , докато Индия казва, че Китай заема 38 000 кв. км от нейната територия на платото Аксай Чин на запад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай